Home / _További hírek / Brit lap szerint a királynő szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, az udvar cáfol

Brit lap szerint a királynő szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból, az udvar cáfol

A legnagyobb brit bulvárlap szerdai értesülése szerint II. Erzsébet királynő Brexit-párti, vagyis azt szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Az udvar szerdán indulatos nyilatkozatban utasította vissza az állítást, majd – szinte példátlan módon – hivatalosan is panaszt tett az illetékes sajtóetikai testületnél.

A The Sun – Rupert Murdoch ausztrál-amerikai médiamágnás globális sajtóbirodalmának legolvasottabb brit tömeglapja – “két igen jól pozícionált, magas rangú politikai forrásra” hivatkozva azt írta, hogy az uralkodó még 2011-ben fejtette ki véleményét az EU-ról egy vacsorán, amelyen részt vett Nick Clegg, az akkori konzervatív-liberális brit kormánykoalíció miniszterelnök-helyettese, a Liberális Demokraták azóta lemondott vezetője.
A beszámoló szerint a királynő a windsori kastélyban tartott rendezvényen hosszas érveléssel adott kifejezést annak a véleményének, hogy “az Európai Unió rossz irányba tart”. A The Sun szerint II. Erzsébet ezzel valójában “leteremtette” Clegget, aki elkötelezett EU-párti hozzáállásáról közismert.
A lap ebből azt a következtetést vonta le – és ezt hatalmas betűkkel szedett elsőoldalas szerdai főcímében is közli -, hogy “a királynő a Brexitet támogatja”.
A Buckingham-palota – a királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – szerdai nyilatkozatában közölte, hogy a királynő politikailag változatlanul semleges álláspontot képvisel, ugyanúgy, ahogy uralkodásának eddigi több mint hat évtizedében is tette. A közlemény szerint az udvar érdemben nem kíván reagálni “eltévelyedett állításokra”, és a brit népre tartozik, hogy az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson miként dönt.
A királyi ház szóvivője szerda délután bejelentette azt is, hogy az udvar hivatalos panaszt nyújtott be a sajtóetikai normák betartatásáért felelős független testülethez (Independent Press Standards Organisation, IPSO) a The Sun írása miatt.
A palota illetékesének tájékoztatása szerint a panaszt a testület által meghatározott szerkesztési eljárási normarendszer első záradéka alapján terjesztették be az IPSO elnökéhez. E záradék szerint a sajtónak ügyelnie kell arra, hogy ne közöljön pontatlan, félrevezető vagy eltorzított információt vagy képeket, beleértve az olyan főcímeket, amelyek tartalmát a cikk szövege nem támasztja alá.
Az IPSO-nak jogában áll helyreigazításra kötelezni a bepanaszolt sajtóterméket, különösen kirívónak ítélt etikai kihágás esetén pedig bírságot is kiróhat.
Az utóbbi években nem volt példa arra, hogy az udvar ilyen erőteljes válaszlépést tegyen a brit sajtó valamely orgánumával szemben egy kifogásolt cikk miatt.
Nick Clegg, aki a Liberális Demokraták rendkívül gyenge tavalyi választási eredménye után távozott a párt éléről – jóllehet továbbra is az alsóház tagja a liberálisok képviseletében -, szerdai Twitter-üzenetében maga is “képtelenségnek” nevezte a The Sun cikkében foglaltakat, és közölte, hogy ezt meg is mondta az írást jegyző újságírónak. “Nem emlékszem, hogy ilyen történt volna, márpedig ez nem olyasmi, amit elfelejtenék” – tette hozzá.
A brit politikai protokoll teljes semlegességet követel az uralkodótól és a királyi család más magas rangú tagjaitól sarkalatos bel- és külpolitikai kérdésekben. Az elmúlt években azonban előfordultak olyan epizódok, amikor a királynő egy-egy kijelentését a sajtó alig burkolt állásfoglalásként értékelte az adott ügyben.
A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazás előtt nem sokkal az uralkodó például kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók “nagyon gondosan mérlegelik a jövőt”, amikor arról döntenek, hogy miképp szavaznak a referendumon.
A megjegyzés keltette óriási feltűnés nyomán a Buckingham-palota már aznap külön közleményt adott ki, hangsúlyozva, hogy II. Erzsébet királynő e megjegyzéssel nem sértette meg a belpolitikai kérdésekben tőle elvárt semlegességet.
A skóciai népszavazáson a függetlenné válást ellenző tábor került többségbe.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×