ingyenes webstatisztika

Brexit – Magánvádas eljárás kezdődött Boris Johnson ellen az EU-népszavazási kampányban tett kijelentései miatt

Magánvádas eljárás kezdődött kedden Londonban Boris Johnson volt brit külügyminiszter, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának zászlóvivője ellen a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.

Az eljárást Marcus Ball kezdeményezte magánvádlóként egy jogi iroda közreműködésével Johnson ellen a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt.
A bírói fórumnak, amely keddre tűzte ki az első meghallgatást az ügyben, azt kell eldöntenie, hogy indokolt-e a hivatalos vádemelés a kereset alapján.
A magánvádlóként fellépő 29 éves Ball az elmúlt három hónapban 370 ezer fontot (csaknem 140 millió forintot) gyűjtött magánadományozóktól az eljárás finanszírozására.
A The Times című konzervatív brit napilap keddi beszámolója szerint Marcus Ball közösségi finanszírozási kezdeményezéséhez hatezren járultak hozzá anyagilag.
A kereset szerint Boris Johnson közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható, mindenekelőtt londoni polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentései miatt.
Johnson 2016 májusáig volt London polgármestere és 2015 óta alsóházi képviselő. Theresa May miniszterelnök kormányában egy ideig a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte, de az általa túl enyhének tartott kormányzati Brexit-stratégia miatt tavaly lemondott.

A kedden napirendre került beterjesztés központi elemét képezi az a hírhedté vált kampánybusz, amellyel Johnson és stábja járta az országot a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás kampányidőszakában, a kilépés mellett érvelve.
A referendumon a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
A Johnson vezette kampány központi – és legsúlyosabban bírált – állítása az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (több mint 130 milliárd forint) kerül, és ezt inkább a brit állami egészségügyi ellátórendszerre (NHS) kellene költeni.
Ez szerepelt hatalmas betűkkel Johnson világszerte ismertté vált kampánybuszának oldalán is.
Az állítás azonban szinte azonnal heves támadások kereszttüzébe került, és még a Brexit-tábor más prominens képviselői közül is többen elhatárolódtak tőle.
Annak idején a brit statisztikai hivatal független felügyeleti hatósága is panasszal élt az ügyben. A hatóság szerint ugyanis Johnson összekeverte a nettó és a bruttó befizetéseket, és egyértelműen visszaélt hivatalos statisztikai adatokkal.
Néhány hete másfél ezer brit jogi szakértő írt alá és tett közzé egy közös felhívást, amely ugyanezekre az okokra hivatkozva megkérdőjelezte az EU-tagságról tartott 2016-os népszavazás érvényességét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top