Brexit – Idei csúcson a font a megállapodás nélküli kilépés kockázatának csökkenése nyomán

Az év eleje óta nem mért csúcsra erősödött a font a dollárral szemben, miután a piaci szereplők és az elemzői közösség véleménye szerint meredeken csökkent a brit EU-tagság rendezetlen megszűnésének kockázata.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi adatszolgáltató és elemzőház, a Capital Economics csütörtöki kimutatása szerint a font a legutóbbi napok belpolitikai fejleményei nyomán 1,33 dollár/font feletti szinteken járt, és a csütörtöki késői kereskedésben is 1,33 dollár közelében mozgott.
Az idei első kereskedési napon 1,25 dollár/font alatti piaci árfolyamokat mértek Londonban.
A Capital Economics londoni kockázatelemzői csütörtöki helyzetértékelésükben közölték: becslésük szerint a megállapodás nélküli Brexit rizikója drasztikusan, a ház korábbi előrejelzéseiben szereplő 25 százalékról 5 százalékra csökkent.
Theresa May miniszterelnök a héten bejelentette: az alsóház az EU-val novemberben elért – a múlt hónapban a képviselők által viszont elutasított – Brexit-megállapodásról március 12-éig ismét voksolhat.

Ha a ház újból elveti az egyezményt, akkor a kormány azt a kérdést terjeszti be szavazásra, hogy a parlament engedi-e a megállapodás nélküli Brexitet.
Minden felmérés azt mutatja, hogy az alsóház jelentős többsége ellenzi a rendezetlen kilépést az EU-ból, tehát ha ez a kérdés valóban a képviselők elé kerül, akkor szinte biztosra vehető, hogy elutasítják a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnését.
May bejelentése szerint e szavazási forgatókönyv megvalósulása esetén a kormány lehetővé teszi az alsóháznak a szavazást a kilépés március 29-i határidejének meghosszabbításáról is.
A Capital Economics londoni elemzőinek csütörtöki előrejelzése szerint ha a parlament kizárja a megállapodás nélküli Brexitet – vagyis a rendezetlen kilépés kockázata zéróra csökken -, és ezután a kilépés elhalasztásáról is dönt, a font 1,36 dollár/font körüli szintekig erősödhet tovább.
Az ennél nagyobb mértékű erősödésnek azonban a ház szerint már korlátozott a mozgástere, egyéb okok mellett azért, mert egyelőre nem egyértelmű, hogy az Európai Unió beleegyezik-e a kilépés elhalasztásába. A cég elemzői hangsúlyozzák, hogy ehhez az összes többi EU-tagállam egyhangú hozzájárulása szükséges.
A Capital Economics szerint a bizonytalansági tényezők közé tartozik emellett az is, hogy a Brexit esetleges elhalasztása mennyi időre szólna. Theresa May legfeljebb háromhavi halasztás lehetőségére tett utalást, a cég szerint azonban egy ennél hosszabb, például egy évet meghaladó halasztásnak is megvannak a kockázatai.
Ennyi idő alatt ugyanis lehetőség nyílna egy előrehozott parlamenti választásra, amelyen a kormányzó Konzervatív Párt egy olyan vezetővel vehet részt, és akár nyerhet, aki Theresa Maynél erőteljesebben Brexit-párti, illetve hosszabb halasztás esetén lenne elegendő idő egy újabb népszavazásra, amelyen ismét győzhet a kilépéspárti tábor – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.
A ház szakértői közölték ugyanakkor: megítélésük szerint a kilépés halasztása végső soron a Brexit valamely enyhébb formája előtt nyithatja meg az utat.
A Capital Economics elemzői e forgatókönyv esetére azt jósolják, hogy a Bank of England – a brit jegybank – kamatemelési ciklusba kezd, és ennek nyomán a font 2020 végéig 1,40 dollárra erősödhet.(MTI)

Scroll To Top