ingyenes webstatisztika

Brexit – A rendezetlen kiválás legalább 2,3 milliárd euró közvetlen kárt okozna Hollandiának 2023-ig

Legalább 2,3 milliárd euró közvetlen kárt okozna a holland gazdaságnak 2023-ig az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása – közölte a hágai számvevőszék hétfőn.

A friss jelentés szerint miközben a kormány és az ipari vállalatok nagy része “intenzív” felkészülést folytat már két éve, a vámhivatal még mindig nem áll készen a legrosszabb forgatókönyvre, a megállapodás nélküli brit kilépésre.
A szakértők annak a lehetőségét ráadásul nem is vették figyelembe, hogy a “kemény Brexit” recesszióba sodorhat több más országot is.

A CPB holland gazdaságpolitikai elemzőközpont korábban arról számolt be, hogy összességében Hollandia 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) 1,2 százalékát, azaz 10 milliárd eurót veszíthetne a britek kiválásán, ha pedig azt is belekalkulálják, hogy a kereskedelmi forgalom csökkenése visszafogná a termelékenységet és az innovációt, akkor a veszteség a GDP 2 százalékát is elérheti.
Számítások szerint az Európai Unió tagországai közül a Benelux-államok és Írország lesznek a Brexit legnagyobb gazdasági vesztesei.
Hollandiának az Egyesült Királyság a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere a szomszédos Németország és Belgium után.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top