ingyenes webstatisztika

Bostoni robbantás – További három gyanúsítottat vettek őrizetbe

A bostoni rendőrség további három gyanúsítottat vett őrizetbe a város maratoni versenyén elkövetett kettős robbantással kapcsolatban, akik feltehetően az egyik elkövetőre nézve terhelő tárgyi bizonyítékokat távolítottak el – jelentették be szerdán a helyi hatóságok.

A háromból ketten a terrortámadás életben maradt feltételezett társtettesének, Dzsohar Carnajevnek kazah állampolgárságú évfolyamtársai. A CNN szerint a két őrizetbe vett kazah fiatal neve Azamat Tazhajakov és Diasz Kadirbajev. Ők láthatók azon a New York-i Times Square-en készült felvételen, amelyeket az ifjabb Carnajev korábban közzétett a közösségi médiában.
A hírtelevízió szerint még a nap folyamán a hatóságok szándékos félrevezetésével fogják őket megvádolni. Korábban mindkettőjüket előállították a bevándorlási hivatal emberei, mert gyanújuk szerint megsértették a vízumuk kiadásának feltételeit. A harmadik őrizetbe vett személy amerikai állampolgár.
Mindhármuk esetében azt vizsgálják a nyomozók, hogy mit tettek a csecsen származású Carnajev fivérek által április 15-én elkövetett kettős bombamerényletet követően. A hatóságokra hivatkozó sajtóértesülések szerint a hármak feltehetően nem vállaltak részt a merénylet végrehajtásában, de fontos információkkal rendelkezhetnek arról, hogy a Carnajevek hogyan készültek fel a támadásra.
A hatóságok szerint az őrizetbe vettek Carnajev kérésére lehetséges tárgyi bizonyítékokat távolítottak el a vádlott szobájából a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kollégiumában. Ezek között egy laptop és több hátizsáknyi petárda is volt, amelyek után a múlt héten két napig kutattak a New Bedford-i szemétlerakóban.
Két, a CNN-nek név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztségviselő szerint Carnajev azután kérte meg társait, hogy szabaduljanak meg tárgyaitól, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a televízióban nyilvánosságra hozta a feltételezett terroristákról készült felvételeket. Az őrizetbe vettek azt állítják, hogy nem voltak tisztában tetteik jelentőségével.
A bostoni robbantásos terrortámadásban hárman meghaltak, több mint 260 ember pedig megsebesült, közülük sokan súlyosan. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top