ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Bő négy éve a legnagyobb havi áremelkedés az Egyesült Államokban

Bő négy éve a legnagyobb havi áremelkedés az Egyesült Államokban

Négy és fél éve a legnagyobb mértékben emelkedtek januárban az előző havihoz képest a fogyasztói árak az Egyesült Államokban – közölte pénteken a washingtoni munkaügyi minisztérium.

Januárban energia- és élelmiszerárak nélkül az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Decemberben 0,2 százalék volt a havi áremelkedés. Januárra elemzők a decemberivel megegyező 0,2 százalékos emelkedést vártak.
A 0,3 százalékos januári áremelkedés négy és fél éve, 2011 augusztusa óta a legmagasabb érték, a decemberi 0,2 százalék pedig a második legmagasabb volt.
Az egy évvel korábbival összevetve energia- és élelmiszerárak nélkül (maginfláció) 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban az Egyesült Államokban, szemben a decemberi 2,1 százalékos éves áremelkedéssel. Elemzők januárra is 2,1 százalékos maginflációt vártak.
A 2,2 százalékos januári maginfláció 2012 júniusa óta a legmagasabb.
Az energiaárak januárban 2,8 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest és 6,5 százalékkal 2015 januárjához képest. A havi árváltozás decemberben is ennyi volt.
Januárban szezonális kiigazítással az előző havihoz képest (az energia- és élelmiszerárakkal együtt) nem változtak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Decemberben 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex (CPI) és januárra is ezzel megegyező csökkenést vártak az elemzők.
Az előző évihez képest januárban 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a decemberi 0,7 százalék növekedés után. Elemzők 1,3 százalékos növekedést vártak januárra. A januári 1,4 százalék a legmagasabb 2014 októbere óta.
A Fed inflációs célja 2,0 százalék.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×