ingyenes webstatisztika

Blochamps Capital: 15-20 év alatt több mint 2500 milliárd forint vagyonkiáramlás

A Blochamps Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft. tanulmánya szerint évi 250-300 milliárd forintra tehető a magyar privát vagyon kiáramlása, az elmúlt 15-20 évben pedig több mint 2500 milliárd forint volt.

A Blochamps Capital Kft. 2002 óta készít elemzéseket és 2004 óta képez adatbázist a hazai és magyar ügyfélreferenssel rendelkező privátbanki szolgáltatók adatairól.
A cég tanulmányában megállapítja: csak az EU, a NAV vagy az MNB egyes adózási adataiból, az európai adóegyezmények révén a NAV részére utalt összegek alapján lehet következtetni arra, hogy a magyar állampolgárok mennyi pénzt tarthatnak külföldi bankokban.
Magyarország az elemzés szerint jellemzően gazdasági, politikai, bizalmi okoknál fogva is stabilan privát vagyon “exportőr”.
A pénzügyi tanácsadó cég prognózisa szerint a választási évben nem várható a 2012. év elején látható mértékhez hasonló egyszeri nagy vagyonkiáramlás, éves szinten 20-50 milliárd forinttal haladhatja meg az eddig becsült 250-300 milliárd forintot, iránya pedig Ausztria, Németország, Svájc, Liechtenstein, Málta vagy a Benelux zóna lehet. A világpiaci vagyontranszfer irányok slágertérsége, Ázsia egyelőre nem domináns tervezési célterület a magyarok körében.
A Blochamps Capital 2014-2015-re arra számít, hogy a hazai gazdaság aktuális általános helyzete és a lakosság jövedelmi viszonyai lassan pozitív irányban fognak változni. A pénzpiacok szereplői kiszámítható gazdaságpolitikát szeretnének, ami a tanácsadó szerint a 2014-es országgyűlési választások után kellő mandátummal meg is valósulhat.
Kiszámítható szabályozási környezetet kíván a kkv szektor is, melynek képviselői 2013-ban mérsékelt aktivitással terveztek, ám a Blochamps véleménye szerint 2014-2015-ben ez a réteg az EU és a növekedési hitelprogram (nhp) forrásainak okán a privátbanki piacon is kifejezetten érezhető “beszivárgó” megtakarítási potenciált jelent majd, összességében 200 milliárd forintot meghaladó mértékben.
Arról, hogy Magyarország tud-e a külföldi befektetőknek professzionális vagyonkezelési terepet kínálni, a Blochamps úgy vélekedik, hogy a “kincstári optimizmus” e téren nem megalapozott. “A szabályozó rendszer kiszámíthatatlansága, a tranzakciós illeték, a kedvezőtlen beruházási kilátások, az iparági adók együttesen nem éppen ideális táptalajai az időközben a svájci privátbanki fellegvárból vagy a ciprusi adótervezési centrumból esetleg új elhelyezési terület után kutató befektetőknek” – írja.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top