ingyenes webstatisztika

Biztos jövő indexet indított a biztosító

A K&H Biztosító most indult biztos jövő indexe azt mutatja, hogy mennyire látják az emberek kockázatosnak a jövőt – mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Free Association Research Piackutató Kft.-vel végzett felmérés alapján készülő index a biztonság 9 komponensét méri, abban az anyagi biztonsággal kapcsolatos kockázatok szerepelnek legnagyobb súllyal. Közepes súlyt kapott a közbiztonság, az ingatlan biztonsága, valamint a természeti csapások kockázata és a közlekedés biztonsága. Végül legkisebb súllyal a járművek biztonsága és az utazás kockázata szerepel – mondta a vezérigazgató-helyettes.
A felmérés a 30-59 éves korosztály körében készült 500 fős mintán, az on-line kérdőívet kitöltők reprezentálják a magyar lakosságot. Mindenki a saját helyzetét értékeli egy 10 pontos skálán, az index a mínusz 50 és a plusz 50 pontos tartományban mozoghat – tette hozzá Balikó János, a Free Association vezető kutatója.
Az első felmérés mínusz 3,7 pontos biztos jövő indexet eredményezett 2015 harmadik negyedévében – ismertették a sajtótájékoztatón.
A jelenlegi anyagi helyzetét -3, a rövid távút -1, míg a hosszú távút -6 pontra értékelte a megkérdezett csoport – mondta Kaszab Attila.
A jelenlegi anyagi helyzetüket jelentősen kedvezőbbnek értékelik a központi régióban lakók és a felsőfokú végzettségűek. Pozitívnak általában a havi nettó 175 ezer forintnál többet keresők értékelték helyzetüket, míg a kevesebbet keresőknél mindössze 10 százalék volt az arányuk – tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
Elmondása szerint a rövid távú anyagi kockázatok körében azt valószínűsítették a legtöbben – 41 százalék -, hogy nem lesz pénzük nyaralásra. Második helyen a betegség esetére valószínűsített pénzhiány (33 százalék), majd harmadik helyen a gyerekek támogatására fordítható pénz hiánya (32 százalék) állt. A férfiak kevésbé voltak aggodalmaskodók, mint a nők.
A hosszabb távú anyagi kockázatok élén a nyugdíjjal kapcsolatos problémák állnak. Első helyen attól tartanak a megkérdezettek, hogy az állam elveszi a nyugdíjcélú megtakarításukat, illetve az keveset fog érni mire nyugdíjba mennek. Számosan tartanak attól is, hogy nyugdíjasként nélkülözni fognak. A kockázati listán negyedik helyen áll az, hogy nem tudják majd fenntartani a lakásukat – mondta a vezérigazgató-helyettes.
A hosszú távú aggodalmak leginkább a 40-es korosztályt jellemzik, az ettől fiatalabbak és idősebbek hosszabb távon nagyobb biztonságban érzik magukat – tette hozzá Kaszab Attila.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top