ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Biztonságpolitikai konferencia – Szlovák és macedón külügyminiszter: a NATO biztonsági garanciát jelent

Biztonságpolitikai konferencia – Szlovák és macedón külügyminiszter: a NATO biztonsági garanciát jelent

Miroslav Lajcák szlovák és Nikola Poposzki macedón külügyminiszter szerint is biztonsági garanciát jelent a NATO. Az Euro-atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány által szervezett első budapesti biztonságpolitikai konferencián csütörtökön felszólalt Ted Whiteside, a NATO főtitkárhelyettese is, aki azt mondta, hogy a szövetség a hidegháború óta nem látott mértékben javította védelmi képességeit.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter rámutatott arra, hogy Magyarország és Szlovákia azonos nevezőn van a NATO további bővítésével kapcsolatban. Mindkét állam támogatja további tagok felvételét, de ez nem általános nézet a szövetségesek körében, a NATO más tagjai provokatívnak és destabilizáló hatásúnak tartják a szövetség további bővítését – mondta.
A pozsonyi diplomácia vezetője arra is kitért, hogy a NATO partnerségi programjaiban a határainkhoz legközelebb lévőkre kell összpontosítani. Kifejtette: ellenállóvá kell tenni őket a külső nyomásgyakorlással szemben, de a partnerországok más-más kihívásokkal küzdenek, ezért testreszabott programokra van szükségük.
“Mindenki tudja, hogy a NATO-tagok védelme garantált” – magyarázta a szlovák külügyminiszter, hogy miért jelent a szövetséghez tartozás egyben kiszámíthatóságot is.
Oroszországról szólva közölte: Jens Stoltenberg NATO-főtitkárhoz hasonlóan az elrettentés/védelem és a párbeszéd kettősében hisz. Pozsony egy olyan korlátozott párbeszéd híve, amelynek révén tájékoztatni lehet Moszkvát a NATO által hozott intézkedésekről. Mint mondta, nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy ettől Moszkva barátságosabbá válna, de talán kiszámíthatóbbá igen.
“Az előretolt jelenlét a legjobb mód a NATO elszántságának megmutatására” – hangsúlyozta Miroslav Lajcák, hozzátéve: az elrettentés nem támadó jellegű intézkedés, csak védelmi célokat szolgál.
Nikola Poposzki macedón külügyminiszter szólt arról, hogy a tavaly Európába érkezett egymillió ember között valószínűleg elenyésző arányban voltak jelen szélsőséges terroristák, de a következmények egyáltalán nem elhanyagolhatóak miután kiderült, hogy a párizsi merénylők közül többen a nyugat-balkáni útvonalat vették igénybe.
A politikus kiemelte: ha hazája azzal kezdhette volna az uniós csatlakozási tárgyalásokat, hogy kapcsolódni tudjon a schengeni információs rendszerhez, akkor talán néhány szörnyűség megelőzhető lett volna. Abban az esetben ugyanis, mert Macedónia is rálátna az uniós adatbázisokra, és maga is betáplálhatná az általa regisztrált migránsokra vonatkozó információkat, amelyekhez így minden uniós tagállam hatóságai hozzáférhetnének.
Az országa által megcélzott NATO-tagságról szólva Nikola Poposzki kijelentette, hogy Macedóniát semmilyen invázió nem fenyegeti, ugyanakkor a gazdasági prosperitásnak is vitán felül jót tesz az a biztonsági garancia, amelyet a szövetséghez tartozás jelent.
Ted Whiteside, a NATO főtitkárának nyilvános diplomáciáért felelős helyettese a migrációs válságról azt mondta: a szövetség az uniós határőrizeti ügynökséggel, a Frontexszel, valamint a török és a görög hatóságokkal is együtt fog működni az Égei-tengeren. Világossá tette: a NATO feladata nem az, hogy visszafordítsa az érkező hajókat; a tengeren bajba jutottaknak ugyanakkor kötelező segíteni, a kimentetteket viszont Törökországba fogják visszavinni.
Oroszországról Ted Whiteside úgy fogalmazott: jelentős aggodalmat okoz Európában, hogy Moszkva a katonai erejét bevetve aláássa a szabályokon nyugvó nemzetközi rendszert, mintha nem akarna ehhez a közösséghez tartozni. Kitért arra is, hogy Oroszország Ukrajna fejlődését is akadályozza, és egyelőre nem teljesültek maradéktalanul az ottani válság megoldását szolgálni hivatott minszki megállapodások.
A NATO főtitkárhelyettese arról is beszélt, hogy Oroszország szíriai beavatkozása miatt romlott a biztonsági helyzet a térségben.
Ted Whiteside hozzátette: a NATO az elmúlt időszakban a hidegháború óta nem látott mértékben javította védelmi képességeit.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×