ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Bisnode: kockázattudatosság jellemzi a magyarországi bankokat

Bisnode: kockázattudatosság jellemzi a magyarországi bankokat

A magyar vállalkozások több mint 200 pénzintézetnél vezetik számláikat, azonban 1000 feletti céges ügyfélszámmal mindössze 37 rendelkezik, a 15 legnagyobb pénzintézetnél összpontosul a vállalati partnerek csaknem 84 százaléka. A nehéz idők a bankokat a potenciális ügyfelek pontosabb feltérképezésére és a kockázatok körültekintő kezelésére késztették – derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

A 2016. január 1-jei adatok alapján a legtöbb céges ügyféllel – több mint 103 ezer – továbbra is az OTP rendelkezik (egy év alatt +4,8 százalék), őt a K&H követi 67 ezer ügyféllel (+3,3 százalék). A TOP 5 többi szereplőjénél csökkent a céges ügyfélkör, a Budapest Banknál és az UniCreditnél több mint 5 százalékkal.
A legalább 1000 vállalati ügyféllel rendelkező pénzintézetek közül a Gránit Bank az elmúlt 3 évben több mint háromszorosára növelte vállalati ügyfélkörét, de még így sem éri el a háromezret. Ugyancsak jelentős növekedést könyvelt el ebben a 3 éves időszakban az FHB Bank (+49 százalék), a Fókusz Takarékszövetkezet (+40 százalék), az Oberbank (+33 százalék) és a Raiffeisen Bank (+21 százalék).
Ugyanebben az időszakban a legnagyobb arányú csökkenés a Citibank (-36 százalék), a KDB Bank (-28 százalék), a Kinizsi Bank (-25 százalék), az AXA (-23 százalék) és az Erste Bank (-22 százalék) vállalati szegmensét jellemezte.
A legtöbb új ügyfelet az OTP tudhatja magáénak, 2013. január 1-jéhez képest 10 001 új ügyféllel büszkélkedhetnek, míg a legnagyobb csökkenés az Erste Bankot jellemezte 9640 elvesztett ügyféllel.
Alkalmazotti létszám kategóriánként vizsgálva a 15 legnagyobb vállalati portfólióval rendelkező bank ügyfélkörét, szinte minden kategóriában az OTP Bank tudhatja magáénak a legnagyobb ügyfélszámot, kivéve az 50-249 főt foglalkoztató cégek csoportját, ahol a K&H megelőzte, ám mindössze egyetlen ügyféllel.
A legtöbb bank ügyfelei között a nagyobb – jellemzően több mint 10 főt foglalkoztató – cégek felülreprezentáltak az országos átlaghoz képest, közülük is kiemelkedik a Citibank, ahol jóval az országos átlag feletti arányban vannak ezek a társaságok. A legnagyobb vállalati portfólióval és kiterjedt fiókhálózattal rendelkező bankok (OTP, K&H, Budapest Bank) több tízezres ügyfélkörének szerkezete illeszkedik az országos megoszláshoz.
Az elemzésből az is jól látszik, hogy a Magnet Bank és az AXA ügyfélkörének csaknem kétharmadát a bejelentett foglalkoztatotti létszám nélkül tevékenykedő vállalkozások teszik ki. Az állami kézbe került bankok közül az MKB inkább a bejelentett foglalkoztatott nélkül működő kisvállalatok, míg a Budapest Bank inkább a 250 fő feletti vállalkozások körében kevésbé népszerű.
A Bisnode elemzése kitért a banki portfóliók kockázatosságának elemzésére is, a több mint 1000 céges ügyfelet kiszolgáló bankokat véve górcső alá. Az egyes pénzintézetek rangsorát a pénzintézetek ügyfélkörében az elmúlt 12 hónapban csőd- vagy felszámolás alá került vállalkozások számának a teljes vállalati ügyfélkörükhöz viszonyított aránya alapján határozta meg.
A legstabilabb portfólióval ennek alapján a Pátria Takarékszövetkezet büszkélkedhet, ám a többieknek sem kell szégyenkezniük, hiszen még a 15. helyen álló Oberbank AG portfóliójának kockázatossága is jócskán elmarad az országos szinttől. A legnagyobbak közül a K&H portfóliója számít a legkevésbé kockázatosnak a maga 0,68 százalékos Bisnode Bedőlési Indexével.
Keleti József, a Bisnode csoport országmenedzsere szerint a pénzintézetek esetében különösen fontos a kockázattudatos magatartás, így egy generikus minősítés banki modellel történő kombinálása sokat segíthet a nemfizetési kockázatok előrejelzésében.
A nehéz idők a bankokat a potenciális ügyfelek pontosabb feltérképezésére és a kockázatok körültekintő kezelésére késztették, egyre több bank megszűnéséről vagy összeolvadásáról röppennek fel időről időre hírek, a kisebb pénzintézetek még tudatosabb kockázatkezeléssel próbálnak talpon maradni – írja elemzésében a nemzetközi cégminősítő.
Az elemzés alapját a magyarországi társas vállalkozások cégbíróságon bejegyzett pénzforgalmi jelzőszámai képezték.
A Bisnode online marketing, kockázatkezelési és üzleti információs megoldásokat kínál, 17 európai országban, több mint 2700 alkalmazottja van. A Bisnode csoport a Dun & Bradstreet globális hálózatának partnere.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×