ingyenes webstatisztika

Bevezeti a kockázatos pénzügyi termékek tiltását a német kormány

A német kormány jogosultságot adna a pénzügyi felügyeletnek a kockázatos lakossági pénzügyi termékek betiltására.

A Süddeutsche Zeitung csütörtöki beszámolója szerint a formálódó javaslat alapján a pénzügyi szervezetek állami felügyelete (BaFin) korlátozhatja, és akár meg is tilthatja bármely, kisbefektetőknek szánt termék forgalmazását, ha kockázatosnak ítéli azt.
A törvényjavaslat előkészítése az utóbbi hetekben felgyorsult, annak hatására, hogy csődveszélybe került a Prokon nevű szélerőműpark-finanszírozó társaság – írta a müncheni lap.
A Prokon úgynevezett nyereségrészesedési jogok értékesítésével gyűjtött forrást, és kiemelkedően magas, 6-8 százalékos hozamot ígért a kisbefektetőknek. Összesen 75 ezren vásároltak ilyen jogosítványt 1,4 milliárd euró értékben. A társaság szerdán fizetésképtelenséget jelentett, a kisbefektetők a pénzük nagy részét várhatóan elveszítik.
A kormány közvetve megerősítette a lapértesülést. Angela Merkel kancellár csütörtökön a brandenburgi Mesebergben tartott kétnapos kormányülés után bejelentette, hogy megvizsgálják, milyen tanulságok adódnak a Prokon esetéből. A javaslatokat a pénzügyminisztérium és az igazságügyi és fogyasztóvédelmi minisztérium készíti elő.
A kancellár elmondta: az energiapolitikai fordulat – az atomerőművek leállítása és a kieső termelés megújuló energiaforrásokra alapozó pótlása – a finanszírozás oldalán kitermeli a lakossági részvétel új formáit, de mindig meg kell vizsgálni, hogy mennyire biztonságosak az új befektetési lehetőségek. Ez “a Prokonra is vonatkozik” – mondta Merkel.
Az igazságügyi és fogyasztóvédelmi tárca vezetője, Heiko Maas hozzátette, hogy a befektetők védelme különösen a “tőkepiac szürke zónájában” fontos, és ezért a BaFin tevékenységének kiemelt céljai közé kell sorolni a fogyasztók védelmét.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top