ingyenes webstatisztika

Az uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2,3-2,7 százaléka körül alakult

Az európai uniós módszertan szerinti tavalyi hiány mértékére előzetes számítások vannak, a takarékszövetkezeti forrásjuttatás elszámolásáról az Európai Unió statisztikai szervével még nem záródtak le az egyeztetések. Az egyeztetéstől függően – az előzetes számítások szerint – a hiány a GDP 2,3-2,7 százaléka körül alakult – válaszolta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára a tárca szerdai online tájékoztatóján.

Az NGM helyettes államtitkára kiemelte: a hivatalos tényadatot március 31-én közlik a magyar szervek az Eurostattal.
Arra a kérdésre, hogy a múlt heti magyar-orosz, miniszterelnöki-elnöki találkozón felmerült-e a Dunaferr helyzete, azt válaszolta:
Orbán Viktor moszkvai tárgyalásán Vlagyimir Putyinnal áttekintették a magyar-orosz gazdasági együttműködés számos elemét. Szóba került természetesen a Dunaferr is, a kormány megerősítette eddigi álláspontját, mely szerint Magyarország érdeke, hogy a dunaújvárosi vasmű hosszú távon megélhetést és munkát adjon a térségben élőknek – tette hozzá.
A megbeszélések februárban folytatódhatnak, amikor a Vnyesekonombank képviselői Magyarországra látogatnak – közölte Banai Péter Benő.
Arra a kérdésre, készültek-e már számítások arról, hogy a paksi atomerűmű-beruházáshoz felvett hitel hogyan befolyásolja az államadósság pályáját azt írta: “A beruházás pénzügyi feltételeiről még nem született megállapodás a két fél között, a döntés után tudjuk tájékoztatni a nyilvánosságot erről a kérdésről. A kormány célja, hogy olyan megállapodást kössön, mellyel kedvező finanszírozási feltételek mellett valósul meg az Alaptörvényben lefektetett államadósság csökkentés”.
Egy másik kérdés kapcsán Banai Péter Benő közölte: a kormány decemberben teljesített két jelentős – egyszeri jellegű – kifizetést: a takarékszövetkezeti rendszer részére 135 milliárd forintot, a Mol Nyrt. részére 35 milliárd forintot utalt át.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top