ingyenes webstatisztika

Az oroszok az uniós energetikai előírások módosítását várják a Déli Áramlat ügyében

Moszkva arra számít, hogy az EU saját energetikai előírásait fogja módosítani, és nem a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének programjában részes uniós tagállamok Oroszországgal kötött kétoldalú szerződéseit kívánja az EU-szabályokhoz igazítani – mondta hétfőn Brüsszelben Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövet.

A diplomata az Európai Politikai Központ nevű elemző műhely rendezvényén tartott előadást az EU-orosz kapcsolatokról, majd a hallgatóság soraiból feltett kérdésekre válaszolt.
Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy az Európai Bizottság tavaly év végén megállapította: az európai uniós jog alapelvei nem tükröződnek a Déli Áramlat földgázvezetékhez kötött kormányközi megállapodásokban.
“Az ellátás biztonságát és a versenyt is az szolgálja leginkább, ha más a gáz szállítója és a csővezeték tulajdonosa” – ismertette december 5-én Marlene Holzner, Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos szóvivője az úgynevezett harmadik uniós energiacsomag egyik sarokkövét, a szétválasztás elvét, amely Brüsszel szerint nem érvényesül az oroszokkal megkötött szerződésekben.
Csizsov most elmondta: a Déli Áramlat projektben érintett hat uniós tagország a brüsszeli bizottságra bízta a kérdés rendezését Moszkvával. Az orosz diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy a közeli napokban EU-orosz energetikai tanácsülést tartanak Moszkvában Ebből az alkalomból az orosz fővárosba várják Oettingert is, aki “valószínűleg fog valamit mondani ezzel kapcsolatban” – vélekedett Csizsov.
Hozzátette ugyanakkor: az orosz fél abból indul ki, hogy a szóban forgó uniós tagállamok a kétoldalú kormányközi szerződések megkötésekor tisztában voltak a lehetséges kockázatokkal. Moszkva ennek megfelelően azt várja, hogy az Európai Bizottság nem ezeknek a kétoldalú szerződéseknek a módosítását akarja majd elérni, hanem ellenkezőleg, az uniós szabályokat – jelesül a harmadik energiacsomag alapelveit – fogja a kétoldalú szerződések tartalmához igazítani.
A Déli Áramlat projektben érdekelt hat uniós ország Magyarország mellett Bulgária, Horvátország, Szlovénia, Görögország és Ausztria. Szintén részese a projektnek az EU-ba belépni kívánó Szerbia.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top