ingyenes webstatisztika

Az orosz kormányfő a munkavállalói mobilitás erősítését sürgeti

A munkavállalók mobilitásának erősítéséről beszélt az orosz kormányfő pénteken Szocsiban, egy nemzetközi befektetői fórumon. Dmitrij Medvegyev megfogalmazása szerint az oroszok kénytelenek lesznek munkahelyet, szakmát és lakóhelyet is változtatni.

“Nem egyszerű idők várnak ránk, és éppen ebben az időszakban ideje azzal a komoly előnyünkkel élnünk, hogy az európai viszonyokhoz képest alacsony a munkanélküliség, és el kell távolodnunk attól a politikától, hogy mindenáron megőrizzük a munkahelyeket” – mondta a miniszterelnök.
Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy több segítséget és lehetőséget kell teremteni a szakmai átképzésre Oroszországban.
Dmitrij Medvegyev arról is beszélt a tanácskozáson: ösztönözni kell a legképzettebb dolgozókat, hogy minél később menjenek nyugdíjba.
Az orosz kormányfő pénteken a Vedomosztyi című befolyásos orosz napilapban közölt terjedelmes cikkben a világgazdasági folyamatokról is kifejtette véleményét. Úgy vélte, Európa a recesszió szélén táncol, és minden fejlődő országban, így Oroszországban is lelassult a gazdasági fejlődés. Az Egyesült Államok kormánya nem tud megbirkózni a munkanélküliséggel, az amerikai lakosság pedig az eladósodással.
A The Wall Street Journal és a Financial Times közös oroszországi kiadványában közölt cikk szerint az orosz gazdaság fejlődésére főként a külső körülmények vannak hatással, a termelés növelése pedig alapvetően az állami beruházásoknak köszönhető. Az orosz miniszterelnök úgy látja, hogy a magánbefektetők esetében megmaradtak az “irracionális félelmek attól, hogy az érthetetlen és néha megjósolhatatlan Oroszországban dolgozzanak”. Medvegyev szerint ennek az az oka, hogy az igazságszolgáltatás, a rendőrség és az állami hivatalnokok túlságosan védik az állami tulajdont. Azt javasolta: el kellene érni, hogy az állam “ne foglaljon el indokolatlanul nagy helyet az orosz gazdaságban”.
Eközben a Szocsiban rendezett nemzetközi befektetői fórumra időzítve a Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap arról számolt be, hogy az utóbbi nyolc hét alatt megfordult a helyzet, és az oroszországi befektetési alapokból történő folyamatos tőkekivonást befektetési hullám váltotta fel. Igaz, ez elsősorban spekulatív tőke. A szakemberek 57 millió dolláros (majdnem 12,6 milliárd forint) pozitívumot rögzítettek.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top