Home / Belföld / Gazdaság / Az MNB visszavonta 48 igazolt felelősségbiztosítás nélküli pénzpiaci közvetítő engedélyét

Az MNB visszavonta 48 igazolt felelősségbiztosítás nélküli pénzpiaci közvetítő engedélyét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta 48 igazolt felelősségbiztosítás nélküli pénzpiaci közvetítő engedélyét, valamint 6,75 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az eddig jogsértően működő közvetítőkre – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken a honlapján.

A jegybank korábbi határozataiban számos független pénzpiaci közvetítőt (többes ügynököt) kötelezett arra, hogy öt napon belül küldje be a tevékenységéhez a hitelintézeti törvény által kötelezően előírt felelősségbiztosítást igazoló kötvényt és a biztosítási díj megfizetését igazoló bizonylatok másolatait.
A közlemény szerint az érintettek közül 12 pénzpiaci közvetítő egyáltalán nem vette át az MNB határozatait, további 36 közvetítő vagy nem válaszolt az MNB-nek, vagy válaszában nem küldte meg a kért adatszolgáltatást, egyesek pedig úgy nyilatkoztak, hogy nem rendelkeznek a szükséges felelősségbiztosítással. Utóbbi többes ügynökök egy része jelezte, hogy vissza kívánja adni tevékenységi engedélyét, egy további közvetítő ellen pedig időközben felszámolás indult.
Mindezek alapján az MNB visszavonta valamennyi érintett, a hitelintézeti törvény előírásainak nem megfelelő, a szolgáltatásuk nyújtásához szükséges engedélyezési feltételekkel nem rendelkező pénzpiaci közvetítő tevékenységi engedélyét.
Kiemelték: a törvény a pénzpiaci többes ügynököknek a tevékenységükből eredő esetleges károk megfizetésére káreseményenként 5 millió forint, illetve évente együttesen legalább 50 millió forint felelősségbiztosítás kötelező meglétét írja elő. A felelősségbiztosítás hiánya, illetve az MNB által előírt adatszolgáltatás teljesítésének elmulasztása a pénzpiaci többes ügynökök esetében jelentős jogsértésnek számít – közölte az MNB.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×