ingyenes webstatisztika

Az MNB pozitívan bírálta el a KÖBE Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási pályázatát

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás (MFO) programra jelentkező KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületet (KÖBE) pályázatát – közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

A biztosító a minősítés megszerzésével akár azonnal, de legkésőbb 60 napon belül megkezdheti Magyarországon az MNB felé bejelentett minősített termékek forgalmazását.

A jegybanknál további három piaci szereplő MFO pályázatának elbírálása zajlik, mivel szinte minden magyarországi biztosító tervezi, hogy elindítja a fogyasztóbarát konstrukciót, így a fogyasztóbarát otthonbiztosítások hamarosan széles körben elérhetővé válnak az ügyfelek számára.
Közölték, a fogyasztóbarát otthonbiztosítások ugyanakkora díjért magasabb szintű szolgáltatást nyújtanak az ügyfeleknek, fölösleges többletszolgáltatások és – kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon, miközben a biztosítási szerződés egésze alatt ügyfélbarát kiszolgálást garantálnak. Az MNB pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontosnak tartja, hogy a lakásbiztosítások piacán élénküljön a mostani lanyha verseny az ügyfelekért – tették hozzá.
A fogyasztóbarát otthonbiztosítás alapcsomagja elemi károkra és egyéb, a háztartásokat egzisztenciájukban alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal összefüggő káresemények tartalmát az MNB egységesen, kötelezően határozta meg a biztosítóknak, családbarát, zöld és digitális szempontokat is figyelembe véve. Kiegészítő fedezetként a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók, amelyek egységes megnevezését a jegybank határozta meg. Ezeken túl további káresemények biztosítására is vállalkozhat az adott biztosító.
A biztosítóval való kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata digitálisan is végezhető. Az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károknál a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást alkalmaznak. A kárrendezés időtartalma 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, ennél nagyobb összegnél pedig 10 munkanap lehet csak. A lakásbiztosítás (a megkötése utáni 3. negyedévtől) három havonta igény szerint bármikor felmondható.
A jegybank honlapján a www.mnb.hu/mfo felületen mutatják be az érdeklődők számára a Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításra vonatkozó további adatokat és információkat. Az MFO termékek közti egyszerű eligazodás érdekében a jegybank egy összehasonlító oldalt is kialakít majd – olvasható az MNB közleményében.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top