ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Az MNB először kötött monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) ügyleteke

Az MNB először kötött monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) ügyleteke

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) tendert tartott, amelyen 75 milliárd forintért fogadott el ajánlatokat. Ez volt az MNB első MIRS-tendere.

     

A jegybank a honlapján közölte: az öt éves futamidőn 35 milliárd forint, a tízéves futamidőn 15 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, melyre a bankok 295,6 milliárd, illetve 277,4 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB az ötéves lejáraton 35, a tízéves lejáraton 40 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt- és tízéves MIRS-tenderen 13, illetve 12 bank vett részt.
Az MNB Monetáris Tanácsa 2017. november 21-én döntött két nem-konvencionális eszköz – az általános hatáskörű, feltétel nélküli monetáris politikai célú kamatcsere-eszköz, illetve a célzott jelzáloglevél-vásárlási program – januári bevezetéséről, amelyek a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik.

Az MNB a döntés értelmében feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszközt vezetett be annak érdekében, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbe hosszabb szakaszán is érvényesüljenek. A MIRS-eszközökről szóló terméktájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank – közölték.
Az általános hatáskörű monetáris politikai eszközként bevezetett MIRS 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszege 300 milliárd forint, az egyes tenderek meghirdetett mennyiségéről az MNB dönt. Az eszközt az MNB a korábbi IRS programjához hasonlóan kéthetente csütörtökön megrendezett tendereken értékesíti. A korábbi jegybanki kamatcsere-eszköz (IRS) programokhoz képest stratégiai eltérés azonban, hogy a MIRS használata nem feltételhez kötött, ebből adódóan nincs mód az ügyletek lejárat előtti lezárására sem.
(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon