ingyenes webstatisztika

Az MNB decemberig 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén decemberig 25 piacfelügyeleti eljárást zárt le, amelyek kapcsán több mint 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki, és több olyan piacfelügyeleti eljárást is lefolytatott, ahol még a károkozás előtt sikerült megakadályozni az engedély nélküli betétgyűjtést – közölte a jegybank kedden az MTI-vel.

Az MNB közleménye szerint a még le nem zárt vizsgálatokkal együtt átlagosan évente mintegy 40-50 piacfelügyeleti eljárást végeznek.
A jegybank hangsúlyozza: a jogosulatlan piaci tevékenység megakadályozására 2016-ban elsősorban az engedély nélküli betét és más a nyilvánosságtól származó visszafizetendő pénzeszköz gyűjtése, a jogosulatlan befektetési szolgáltatás, illetve a bejelentés nélküli tőkepiaci függő ügynökök kapcsán folytatott eljárásokat.
Az MNB felhívja a figyelmet, az ügyfelek számára alapvető fontosságú, hogy még ügyletkötés előtt azonosítsák a szolgáltatót, a kínált szolgáltatás típusát és kockázatait. Az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatók esetében azon, például rokonoktól, ismerősöktől érkezett megnyugtató jelzések sem jelentenek biztonságot, mely szerint nekik magas hozamokat fizetett ki az adott szolgáltató.
Ha egy ajánlat, megkeresés kapcsán jogosulatlan szolgáltatás gyanúja vetődik fel, javasolt, hogy az érintett befektető haladéktalanul, még a szerződés megkötése előtt jelezze azt az MNB-nek. A tapasztalatok szerint sokan csak utólag, a kár bekövetkezése esetén kérnek segítséget, noha a jegybank akkor tudja – valamennyi fogyasztó megtakarításainak védelme érdekében – gyorsan kivizsgálni az ilyen eseteket, ha időben értesül azokról – írja közleményében az MNB.
Az MNB rámutat: a jogosulatlan betétgyűjtésnél, állítólagos értékpapír- vagy kölcsönügyleteknél semmilyen biztosíték sincs a befizetett tőke vagy kamat, illetve hozam visszafizetésére, ezekre nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap vagy a Befektető-védelmi Alap garanciája sem.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top