ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Az MNB 43 millió forintra bírságolta a Sberbankot

Az MNB 43 millió forintra bírságolta a Sberbankot

A jegybank 43,45 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sberbank Magyarország Zrt.-t többek közt hitelkockázati, tőkeszámítási, számviteli, adatszolgáltatási, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységét érintő problémák miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.

Az MNB megítélése szerint ugyanakkor ezek nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését.
A jegybank a 2014. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot vizsgálta a Sberbanknál hivatalból.
A közlemény szerint a hitelkockázat területén belül a fedezetértékelésre, a késedelmes állomány kezelésére, a lakossági és vállalati hitelezésre, az ügyfél- és ügyletminősítésre, valamint az átstrukturálásra vonatkozóan állapított meg hiányosságokat az MNB. Problémát talált a jegybank emellett az adatszolgáltatási és informatikai rendszerek, a számviteli eljárások, valamint a vállalatirányítás terén is.
Ami a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzésével kapcsolatos jogszabályi előírásokat illeti, a vizsgálat megállapította, hogy egyes ügyfelek és tranzakciók azonosítása elmaradt, több tényleges tulajdonosi nyilatkozat helytelen volt, valamint az informatikai-nyilvántartási rendszer nem biztosította teljes körűen a szűrések végrehajtását.

     
A bírság mértékét az MNB közlése szerint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni tevékenység körében és a pénzügyi szolgáltatási területen feltárt jogsértések száma és súlya indokolta. Enyhítő körülmény volt a bank együttműködő magatartása, a hiányosságok megszüntetésére tett azonnali intézkedései, továbbá az, hogy a jogsértések kapcsán nem sérültek az ügyfelek érdekei – tették hozzá.(MTI)

A Sberbank Magyarország Zrt. a Magyar Nemzeti Bank közleménye kapcsán az alábbi nyilatkozatot teszi:

A SBERBANK FONTOSNAK TARTJA A JOGSZABÁLYOKNAK ÉS AZ MNB ELVÁRÁSAINAK MEGFELELŐ MŰKÖDÉST

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×