ingyenes webstatisztika

Az MNB 10 éves kamatcsere-futamidővel támogatja a bankok állampapír-vásárlását

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának döntése értelmében a jegybank az eddigi 3 és 5 éves futamidő mellett 10 éves lejárattal is meghirdeti a banki állampapír-vásárlást támogató kamatcsere-eszközét (IRS) – közölte az MNB kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a 10 éves lejáratú IRS bevezetésével az MNB támogatni tudja a hosszú lejáratú banki állampapír-állomány emelkedését és stabilitását, és ezzel olcsóbbá teszi az államháztartás finanszírozását.
A bankok által használt, tavaly bevezetett IRS fennálló állománya csaknem 550 milliárd forintot tesz ki. Az IRS iránti kereslet megélénkült azután, hogy a jegybank 2015. június 2-án bejelentette a monetáris politikai eszköztár átalakítását – tartalmazza a közlemény.
A monetáris tanács (MT) 2015. június 2-án döntött az önfinanszírozási program folytatásáról és a monetáris eszköztár ehhez kapcsolódó, szeptemberben kezdődő átalakításáról. Az eszköztár módosítása és a likviditási szabályozás ugyancsak bejelentett tervezett szigorítása következtében nőni fog a bankok állampapír-kereslete, amit az MNB – a 2014 júniusa óta követett gyakorlatnak és az MT döntésének megfelelően – továbbra is kamatcsere ügyletekkel támogat.
A jegybank 2015 júniusában konzultációt kezdeményezett a bankokkal. A jegybanki IRS-t potenciálisan igénybevevő bankok a jelenlegi 3 és 5 éves lejáratok mellett kezdeményezték egy 10 éves futamidejű IRS bevezetését, amit a monetáris tanács elfogadott. A 10 éves lejáratú IRS bevezetésével az MNB támogatni tudja a hosszú lejáratú banki állampapír-állomány emelkedését és stabilitását, és ezzel olcsóbbá teszi az államháztartás finanszírozását.
Az MNB közleménye szerint a kamatcsere-eszközt igénybe vevő hét bank a jegybanki IRS használatával nemcsak az állampapír-állományát növelte, hanem a teljes magyar bankrendszeri állampapír-portfólió nagyon jelentős részének megfelelő állampapír-állományuk tartós tartását is vállalta.
Az IRS-ek eddigi igénybevétele 2014 nyarára koncentrálódott, amit az magyaráz, hogy ekkor került sor a kéthetes kötvény betétesítésére, ami az önfinanszírozási program első szakaszának kulcsintézkedése volt.
Az idei év elejére a bankok IRS-kereslete mérséklődött, de a jegybanki eszköztár átalakításának 2015. június 2-i bejelentését követően újból megélénkült. A mintegy egy hónappal ezelőtti bejelentést követő két IRS-tenderen a bankok több mint 90 milliárd forint értékű banki állampapír-vásárlást támogató kamatcsere-eszközre kötöttek megállapodást az MNB-vel. Ez arra utal, hogy elkezdődött a bankok alkalmazkodása az eszköztár 2015. szeptemberi átalakításához – olvasható a jegybanki közleményben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top