ingyenes webstatisztika

Az IMF ügyvezető igazgatósága jóváhagyta 1,7 milliárd dolláros hitelrészlet folyósítását Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatósága lezárta pénteken az Ukrajnával kötött kibővített megállapodás első felülvizsgálatát és ezzel engedélyezte újabb 1,7 milliárd dollár átutalását – közölte a washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet sajtószolgálata.

Az igazgatóság március 11-én fogadta el az Ukrajnának szánt új 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeretprogramot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló – közép- és hosszú távú – hitelkeretet biztosító kibővített megállapodással (Extended Fund Facility, EFF) a tavaly kötött készenléti hitelmegállapodást váltották fel. A tavaly engedélyezett, 17 milliárd dolláros kétéves futamidejű hitelből Ukrajna 4,59 milliárd dollárt kapott meg két részletben.
Az új hitelkeretből folyósított pénzeket a legszükségesebb és azonnali gazdasági stabilizációs igények, valamint a gazdasági növekedés középtávú megindításához szükséges szerkezetátalakítási reformok finanszírozására, a lakosság életminőségének javítására kell fordítani a kijevi vezetésnek. Az első, csaknem ötmilliárd dolláros részletet Kijev március 13-án kapta meg.
Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök egy hete közölte, hogy Ukrajna teljesítette a második hitelrészlet folyósításához szükséges valamennyi feltételt, és az IMF vezetése július 31-i ülésén dönt a kérdésben. Két nappal később, vasárnap Petro Porosenko ukrán elnök már a Twitteren közzétett üzenetében már azt írta, hogy Ukrajna megkapta az új, 1,7 milliárd dolláros részletet a valutaalaptól.
Ukrajna gazdaságát és pénzügyeit tönkretette a keleti országrészben folyó háború, a reformok lassúak, és hiányoznak a külföldi befektetések. A parlament július 16-án fogadta el azt az öt jogszabályt, köztük a természetes személyek bankbetéteinek biztonságát szavatoló törvényt, amelyet Ukrajna külföldi hitelezői szabtak a közeljövőben esedékes 3,2 milliárd dollárnyi kölcsön folyósításának feltételéül.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top