ingyenes webstatisztika

Az IMF erre az évre már csak 0,2 százalékos orosz GDP növekedést jósol

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 0,2 százalékra csökkentette az orosz GDP idei várható növekedésére adott prognózisát – közölték a szervezet moszkvai tájékoztatóján szerdán.

Antonio Spilimbergo, az IMF európai igazgatóságának tanácsadója emlékeztetett arra, hogy korábbi előrejelzésük szerint 1,3 százalékos GDP növekedést vártak erre az évre.
Jövőre 1 százalék körüli gazdasági bővülést vár a szervezet Oroszországban.
Az olasz szakember utalt arra, hogy az orosz gazdasági növekedési ütem csökkenése 2010 óta megfigyelhető, a mostani lassulás pedig szerinte nemcsak a geopolitikai feszültséggel, hanem az orosz gazdaság szerkezeti problémáival is összefügg. A további lassulás kockázata az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség növekedésével azonban nőni fog. A mostani prognózis a szembenállás a fokozatos enyhülésre épít, de a konfliktus folytatódása újabb büntetőintézkedésekhez, és a gazdasági mutatók romlásához vezethet – mondta Spilimbergo.
A fogyasztás növekedési üteme továbbra is magas Oroszországban, de az idén megkezdődött a lassulása – állapította meg az IMF szakértője. Szerinte a beruházások volumenének csökkenése ebben az évben folytatódik Oroszországban.
A szakember rámutatott, hogy az orosz gazdaság és az államháztartás továbbra is nagyon érzékenyen reagál a kőolajárak alakulására. E kockázatoknak a külgazdasági stabilitásra való hatását azonban csökkenti, hogy Oroszországnak jelentős nemzetközi tartalékai vannak, valamint, hogy alacsony az állami költségvetés hiánya, és ugyancsak alacsony az államadósság mértéke.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top