ingyenes webstatisztika
Home / Világgazdaság / Az idei első fél évben 5,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában

Az idei első fél évben 5,4 százalékkal nőttek az új ipari megrendelések Romániában

Az idei első fél évben 5,4 százalékkal nőttek Romániában az új ipari megrendelések a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

A növekedés főleg a tartós használati ipari cikkeknek volt köszönhető, amelyek esetében a megrendelések 8,9 százalékkal bővültek. Ugyanakkor júniusban az új ipari megrendelések 2,8 százalékkal csökkentek a tavalyi év hatodik hónapjához képest. Havi bontásban 9,5 százalékos visszaesést jegyeztek májushoz viszonyítva.
A statisztikai intézet szintén hétfőn közölte, hogy az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele az idei első fél évben 6,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérten. Ugyanakkor júniusban a vállalatok árbevétele 0,2 százalékkal mérséklődött a tavalyi év hatodik hónapjához viszonyítva.

     
A román statisztikai intézet várhatóan szerdán teszi közzé a júniusi és az első féléves ipari termelésre vonatkozó adatokat. Az idei első öt hónapban az ipari termelés 0,7 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint a tavalyi év azonos időszakához mérten, a szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a bővülés 0,4 százalék volt. Tavaly egész évben a román ipari termelés 3,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest, 2017-ben 8,2 százalékkal haladta meg a 2016-os szintet.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top