ingyenes webstatisztika

Az export élénkülése esetén javulhat a külkereskedelmi mérleg

A belső kereslet visszaesése miatt az import növekedése várhatóan továbbra is elmarad az exportétól. A kivitel kedvező körülmények esetén az év végére élénkülhet, ami javíthatja a külkereskedelmi mérleget az MTI által megkérdezett elemző szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly novemberben is többlettel zárt a külkereskedelem.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint tavaly novemberben a kivitel volumene 4,3, a behozatalé 4,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az év első tizenegy hónapjában a kivitel volumene 1,5, a behozatalé 0,4 százalékkal haladta meg a 2011 azonos időszaki szintet. Január-novemberben a külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,7 milliárd eurót (1947 milliárd forintot) tett ki, 59 milliárd forinttal többet, az árfolyamváltozás miatt euróban mérve azonban 23 millióval kevesebbet, mint 2011 azonos időszakában.
Nagyjából a várakozásoknak megfelelően alakultak a külkereskedelmi termékforgalom adatai – közölte Németh Dávid, az ING Bank elemzője.
A részletekről szólva kifejtette: jelentősebb visszaesés történt a múlt év első tizenegy hónapjában a gépek és szállítóeszközök területén, a feldolgozóipar azonban viszonylag jól teljesített, és az élelmiszerpiacon is javulás volt. Az elemző szerint az adatokból az is látszik, hogy a gyengébb hazai növekedéshez jóval kevesebb nyersanyagra is volt szükség. Mindez nagyjából beleillik az előző hónapok trendjébe – fogalmazott.
Németh Dávid elmondta: erre az évre az valószínűsíthető, hogy szinten marad a külkereskedelmi többlet, illetve kedvező körülmények esetén a megélénkülő export javíthatja.
Az import várhatóan továbbra is alacsony lesz, miután alig van hitelkihelyezés, ami a beruházásokhoz szükséges lenne, és a fogyasztás is alacsony. Az exportnál az év vége felé várható javulás, ha az európai gazdaság beindul, és akkor megnő a magyar termékek iránti kereslet, illetve beérnek a hazai autóipari beruházások – mutatott rá az elemző.
Az NGM az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében kiemeli: a tavaly októberi dinamikus kiviteli és behozatali bővülés után novemberben csökkenést regisztráltak a külkereskedelmi termékforgalomban, de a termékforgalom többlete az év tizenegyedik hónapjában is jelentős volt, értéke 186,7 milliárd forintot, azaz 659,5 millió eurót tett ki.
A múlt év első tizenegy hónapjában a legfontosabb kereskedelmi partnerek, az EU tagállamai felé a kivitel volumene 1,5 százalékkal bővült, ugyanakkor az import 2,7 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg aktívuma így ezekkel az országokkal szemben 118 milliárd forinttal csökkent, azonban még így is igen jelentős, 2 588 milliárd forintot ért el – közölte a tárca.
Az EU-n kívüli országokkal való kereskedelem mérlege javult, január-november között az egy évvel azelőttinél 177 milliárd forinttal kevesebb, 641 milliárd forint volt a hiány. A deficit csökkenésének hátterében az export 1,4 százalékos növekedése és az import 4,7 százalékos csökkenése állt – mutatott rá az NGM. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top