Home / _További hírek / Az Európai Bizottság 700 millió euróval segítené a migrációs válsággal küzdő tagállamokat

Az Európai Bizottság 700 millió euróval segítené a migrációs válsággal küzdő tagállamokat

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott javaslata értelmében olyan új uniós pénzügyi eszközt hoznának létre, amelynek felhasználásával a következő három évben 700 millió euróval (nagyjából 217 milliárd forinttal) segítenék a migrációs válsággal küzdő tagállamokat.

Az új tervezet részleteit Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja hozta nyilvánosságra a biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Az első szakértői értékelések szerint ennek az összegnek a jelentős része minden bizonnyal Görögországnak fog jutni, amennyiben az Európai Parlament és az uniós tagállamok jóváhagyják a bizottsági javaslatot.
A biztos felhívta a figyelmet, hogy a tagországok fel kívánják venni a harcot a humanitárius válsággal. A menekültek folyamatosan érkeznek a konfliktusos területekről, számuk egyre növekszik, ezért a jelenlegi erőfeszítések nem elegendőek. Gyorsan és határozottan kell reagálni az unió határain belül jelentkező humanitárius igényekre – szögezte le Sztilianidisz.
Elmondta, hogy a brüsszeli bizottság javaslata az emberiesség és szolidaritás elvére építve kíván sürgősségi támogatást biztosítani az unión belül jelentkező problémák megoldására. A támogatás a menekültek olyan szükségleteit biztosítaná, mint az élelmezés, szállás, az egészségügyi ellátás, vagy a tiszta ivóvíz.
A javaslat szerint az Európai Bizottság 700 millió eurót bocsát rendelkezésre a következő három évben. Idén 300, a következő két évben 200-200 millió eurós támogatás nyújtható azoknak az országoknak, amelyek adminisztratív vagy pénzügyi kapacitása nem elegendő.
Hrisztosz Sztilianidisz hozzátette: jelenleg Görögországnak van a legnagyobb szüksége a humanitárius gyorssegélyre. “Varázsszer nincs, most arra van szükség, hogy az Európai Unió és a tagállamok együtt dolgozzanak és erősítsék egymás fellépését. Ilyen módon tud csak egységes választ adni az unió a kibontakozó humanitárius válságra” – hangsúlyozta a biztos.
Elmondta, hogy a sürgősségi támogatás csak eszköz a menekültek és az őket befogadó országok megsegítésére. A válság fenntartható megoldásához az okokat kell kezelni Szíriában, Irakban, Afganisztánban – mutatott rá.
A javaslat nem csak a most jelentkező problémákat kívánja kezelni. Európának fel kell készülnie esetleges katasztrófák humanitárius következményeinek megelőzésére is. “Rendkívüli időket élünk, késlekedés nélkül fel kell gyorsítani erőfeszítéseinket, hogy elkerüljük a helyzet további romlását” – húzta alá a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×