ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Amerika / Az Egyesült Államok négy tagállamában tartanak kedden előválasztásokat

Az Egyesült Államok négy tagállamában tartanak kedden előválasztásokat

Az Egyesült Államok négy tagállamában kezdődtek kedden előválasztások a novemberben esedékes félidős választásokra készülve.

Connecticut Vermont, Minnesota és Wisconsin államok szavazói járulnak kedden az urnákhoz.
A sajtó és az elemzők figyelme ezúttal főként Wisconsinra irányul, ahol a republikánusok, és köztük a kormányzó helyzete is meginogni látszik. Az NBC televízió és a Marist közvéleménykutató által július végén publikált felmérés szerint Scott Walker republikánus kormányzót támogatottságban megelőzi demokrata párti kihívója, Tony Evers oktatási szakember, akinek a népszerűsége 13 százalékkal nagyobb, mint Walkeré. A felmérés szerint a regisztrált választóknak csak 34 százaléka voksolna Walkerra, ha ő lenne a republikánusok kormányzójelöltje novemberben. A wisconsini kormányzói székért egyébként nyolcan szálltak versenybe.

     
A Demokrata Párt hívei és a hozzájuk közel álló elemzők arra számítanak, hogy a demokraták Wisconsin mellett Minnesotában is jelentősen megerősödnek, kivált, mert ezekben az államokban a republikánus tábor megosztott. Minnesotának az ősszel mindenképpen új kormányzója lesz, mert a demokrata párti Mark Dayton visszavonul. Ebben a középnyugati államban elemzők szerint négy választókörzetben nyílt verseny várható republikánusok és demokraták között.
Connecticutban szintén mindenképpen új kormányzó lesz, a demokrata párti Dannel Malloy ugyanis – aki rendkívül népszerűtlen politikus – nem indul újra a posztért. A The New York Times elemzése szerint bár Connecticut demokrata többségű állam, könnyen elképzelhető, hogy republikánus kormányzót választ majd.
Vermontban Bernie Sanders független szenátor újraválasztását mindenki biztosra veszi. Maga Sanders is, aki a nyáron nem maga mellett, hanem Marylandben, Kansasben és Michganben demokrata párti jelöltek érdekben kampányolt. Sanders a 2016-os elnökválasztási kampányban a Demokrata Párton belül Hillary Clinton kihívója volt az elnökjelöltségért folytatott versenyben.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×