ingyenes webstatisztika

Az eddigi legtöbb nemzetközi befektetőt vonzotta a magyar stand a müncheni EXPO REAL-on

Nem csökken a nemzetközi befektetői étvágy a magyarországi ingatlanfejlesztések iránt, ami az idei müncheni EXPO REAL kiállításon a magyar stand utáni érdeklődésben, illetve konkrét üzleti tárgyalásokban is tükröződött. A világ legnagyobb ingatlanos szakmai vásárán a Budapest-standot évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi, Magyarország az idén kitűnt a bemutatott fejlesztések több mint 4 milliárd eurót meghaladó kivitelezési összegével, és a fejlesztési területének összetettségével. A bemutatott projektek többsége, nagyságrendileg 2,5 milliárd euró értékű fejlesztés üzleti projekt, magáncégek valósítják meg. A rangos vásáron kiemelt figyelem irányult Európa gazdasági növekedésének új motorjává vált közép-európai régióra és a több területen is éllovas magyar gazdaság ingatlanfejlesztési lehetőségeire. A CBRE, a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója elemzése szerint 2010 óta a magyar ingatlanbefektetési forgalom növekedett a leginkább a régióban: az elmúlt nyolc év alatt a piac mérete a tizennégyszeresére növekedett. A külföldi befektetések értéke a magyar ingatlanfejlesztési piacon idén ismét elérheti a tavalyi 1,8 milliárd eurós rekordot. Hazánk megaprojektjeit 2018. október 8-10. között láthatja a szakma, Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogásával megvalósult Budapest-standon.

Nagy nemzetközi figyelem mellett zajlott le a Budapest-standon a Financial Times című brit üzleti napilap fDi Magazine című kiadványának főszerkesztője, Courtney Fingar által vezetett szakmai kerekasztal beszélgetés, amelyen a régióval és a magyar piaccal ismerkedhettek meg a résztvevők a kiállítás első napján. A szakmai panelen Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke, Noah M. Steinberg, a WING elnök-vezérigazgatója, Kibédi Varga Lóránt MRICS, a CBRE Hungary ügyvezető igazgatója, Philippe Beurtheret, a Ceetrus magyarországi ügyvezető igazgatója és Jan Hübner, a HB Reavis magyarországi ügyvezető igazgatója mutatta be, hogy a kiugró eredményeket mutató magyarországi ingatlanpiac, miként járult hozzá a régió kimagasló eredményeihez. A tavalyi év után újra, idén is be tudtunk kerülni az EXPO REAL központi programjába is, Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési programjával, a Liget Budapest Projekttel vehetett részt az ország A kelet-közép és dél-kelet európai régió városrészeinek és kerületeinek megújítása című kerekasztalban Ausztria, Lengyelország és Románia mellett.
A Magyarország-Budapest-standon kormányzati és önkormányzati fejlesztéseket – köztük – a Liget Budapest Projektet, a fővárosban és a négy egyetemi városban zajló projekteket, valamint a nagy ingatlanfejlesztők – Atenor, Ceetrus, Forestay Development, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, HB Reavis, Horizon Development, Property Market, WING – fejlesztéseit mutatták be. A szálloda-, iroda és lakásfejlesztések mellett gyógycentrumok is bemutatkoztak. Nagy érdeklődés kísérte a Liget Budapest Projekt – Európa legnagyobb közterületi, kulturális, rekreációs fejlesztése – újabb szakaszát, hiszen a városrészfejlesztés idén a megvalósítási fázisába lépett. Az idei EXPO REAL-on a fejlesztők Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogásával létrejött Budapest-standon mutatkoztak be. A Münchenben 21. alkalommal megrendezett szakmai vásáron több mint 2000 kiállító és majd 40 000 döntéshozó gyűlt össze 75 országból.

Az elmúlt években tapasztalt fejlődésnek, és a tervezett beruházások komplexitásának köszönhetően egyre több külföldi befektető érdeklődik Budapest és Magyarország iránt. Megerősödtek a magyar fejlesztők is, akik mind nagyobb piaci részt hasítanak ki a beruházásokból. Budapest ma Európa egyik legbiztonságosabbnak és élhetőbbnek minősített városa, amely évről-évre egyre előkelőbb helyre kerül az Economist Intelligence Unit élhetőségi rangsorában és mára a 34. legélhetőbb város a világon. A CBRE, a világ legnagyobb ingatlan-tanácsadója elemzései szerint 2010-hez képest a magyar ingatlanbefektetési forgalom növekedett a legjobban régiós összevetésben: az elmúlt nyolc év alatt a piac mérete a tizennégyszeresére növekedett, ami azt jelenti, hogy évente átlagosan a harmadával bővült a forgalom. A régió és hazánk továbbra is egyre vonzóbb a befektetők szemében, Magyarország pedig 15 %-os arányt képviselt a tavalyi év teljes régiós befektetési forgalmában, ami idén akár tovább is erősödhet. Az elmúlt években elért látványos eredmények ellenére a piac jelentős bővülési potenciállal rendelkezik a szállodafejlesztéseket, irodafejlesztéseket és a lakóingatlan-beruházásokat tekintve is. A kedvező gazdasági környezet, a jó megtérülési mutatók, amelyek kiemelt befektetési célponttá tették Magyarországot és ezen belül Budapestet, hosszú távon biztosítottak.
Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke hangsúlyozta: az IBM Global Location Trends 2018-as jelentése szerint Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az egymillió lakosra vetített munkahelyteremtés alapján, a befektetési témákra szakosodott amerikai Site Selection szaklap szerint pedig hazánk a világ 10 legjobb befektetési célországa között szerepel. Ezekhez az eredményekhez elengedhetetlen a vidéki nagyvárosok befektetésvonzó képessége, ami az elmúlt években jelentősen javult. Mindezt a Financial Times csoporthoz tartozó fDi Magazine díja mellett a 2018 első félévében bejelentett nagyberuházások is mutatják. Ezek jellemzően már vidéki helyszíneken valósulnak meg (BMW, Continental, GIANT, SK Innovation), ami felhívja a figyelmet a jelentős potenciállal rendelkező, Budapesttől távolabb eső lokációkra.
Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési programja már a megvalósítás szakaszába lépett, és 2022 végéig teljes egészében elkészül. Emlékeztetett rá, hogy Budapest egyik legrégebbi közparkja megújításának első üteme lezárult. Történetének legnagyobb rekonstrukcióját követően ebben a hónapban megnyílik a Szépművészeti Múzeum, év végére elkészül Európa egyik legmodernebb múzeumi háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ és befejeződik az Olof Palme Ház műemléki restaurálása is. Épül az új Néprajzi Múzeum és néhány hónapja megkezdődött a Magyar Zene Háza kivitelezése, az új kulturális intézmények révén pedig új közösségi tér jön létre a Városligetben. A különleges épületek nagy eséllyel pályáznak Budapest új ikonikus épületeinek címére. Az EXPO REAL-on azt mutattuk be, hogy válik a Városliget családi programok és a kulturális élet központjává, illetve a város pezsgő találkozóhelyévé – mondta. Megjegyezte, hogy a projekt számos kapcsolódó befektetési lehetőséget kínál, amelyek iránt határozottan nagy volt a befektetői érdeklődés a nemzetközi kiállításon. A Liget Budapest Projektnek nemcsak a Városliget növényzetének és intézményeinek a teljes megújítása a célja, hanem a SMART Liget szolgáltatások keretében olyan okos-szolgáltatások létrehozása is, amelyek a felhasználók kiszolgálásán túl, korszerű megoldásokkal hatékonyan támogatják a park, és a benne található intézmények energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetését – tette hozzá.
Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke azt emelte ki, hogy a fejlesztői aktivitás nem csökkent, a kelet-közép-európai régió ingatlanbefektetéseinek 15 százaléka a magyar piacon realizálódik. Tavaly mintegy 1,8 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat magyar és külföldi befektetők Magyarországon, a volumen idén is elérheti a tavalyi rekordot, amit a müncheni kiállításon tapasztalt érdeklődés és üzleti tárgyalások is megerősítenek. A világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE legfrissebb elemzése szerint az ingatlanügylet volumene a második fél évben elérheti az első félévi négyszeresét, így különösen erős, rekord negyedik negyedév várható a piacon. Tovább bővül az ipari és az iroda-szegmens is, a budapesti irodák iránti kereslet például 2018 második negyedévében 64 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásszektor fejlesztéseit azonban már a visszafogottság jellemzi – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a müncheni kiállításon bemutatott projektek kivitelezési értéke meghaladja a négymilliárd eurót, és bár ez is kimagasló értéknek számít, ezt jóval meghaladja ma még megbecsülhetetlen majdani piaci értékük. Az EXPO REAL kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy a magyarországi fejlesztések, a befektetési környezet és lehetőségek bemutatása mellett a döntéshozók, befektetők feltérképezzék a régiós és nyugat-európai fejlesztési irányokat és lehetőségeket.
Az újonnan épített irodák iránt folyamatos a befektetői érdeklődés az ingatlanpiacon, ám kitartó igény mutatkozik a régebbi, fenntarthatóan bérelhető, magas kihasználtsággal működő irodaházak iránt is – ezek a felújított ingatlanok vonzó lehetőségeket kínálnak Budapesten az aktív befektetési alapoknak. A tapasztalatok szerint Magyarország és Budapest jó helyzetben van a megtérülési mutatókat, bővülési pontenciált és fejlesztési irányokat tekintve is. Az EXPO REAL-on bemutatott kínálat sokszínű volt, nagyszabású fejlesztéseket, komplex városközpontok és városkép meghatározó projektek tucatjait foglalta magába. A kiállítók között volt a világ vezető ingatlan-tanácsadó vállalata, a CBRE, Kelet-Közép-Európa legnagyobb ingatlanközvetítői csoportja, a Duna House Cégcsoport, a világ egyik vezető könyvvizsgáló, adó- és üzleti tanácsadó cége, a KPMG Magyarország, és az ingatlanjog szakterületét nemzetközi rangsorokban első helyen képviselő Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda is.

⦁ A Budapest-stand weboldala látványtervekkel és videókkal: http://www.budapest-at-propertyexpos.com/
⦁ A Budapest-standon bemutatott fejlesztések látványtervei: https://www.dropbox.com/sh/txj5tciatakizpr/AACv1OXbYVmzgWg-pOeBYXOZa?dl=0
⦁ Budapest városbemutató filmje: ⦁ https://www.youtube.com/watch?v=DfKy91-Q7I8⦁ &⦁ t=21s
⦁ A Liget Budapest Projekt filmje: ⦁ https://www.youtube.com/watch?v=fFChXzvOX2c⦁ &⦁ spfreload=5
⦁ A HIPA YouTube csatornája: https://www.youtube.com/channel/UCCemkg6Gdc55w0DupcicJLA

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ:
A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó háttérintézmény. A HIPA díjmentes szakmai tanácsadást nyújt az érdekelt vállalatok számára egyablakos szolgáltatási modellben, támogatja őket a megfelelő telephely kiválasztásában, információt ad az állami támogatási lehetőségekről, testreszabott támogatási ajánlatokat dolgoz ki, segít a beruházási projektek megvalósításában és a hatóságokkal folytatott ügyintézésben. A HIPA az ingatlan-szakkiállításon a Hungarian Investment Projects (HIP) portfólión belül az ingatlan és turisztikai projekteket népszerűsíti, amelyek fókusz területei a hotel, iroda, valamint az ipari és logisztikai ingatlanfejlesztések.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) 2009-ben jött létre a legnagyobb hazai ingatlanfejlesztők részvételével. Az IFK feladata a Magyarországon működő, nemzetközi szinten is elismert ingatlanfejlesztő társaságok közös érdekeinek képviselete, célja az épített környezet minőségének fejlesztése. A tagok évente 3,9 milliárd forintnyi telek- és építményadót fizetnek. Az IFK-tagok átadott és a folyamatban lévő projektjei 1,5 millió m2-t tesznek ki, a beruházási érték pedig meghaladja a 2,2 milliárd eurót, ami abszolút rekord. Az IFK tagjai 2016/2017-ben 390.000 m2-t adtak át 400 millió euró értékben, a jelenleg épülő projektek pedig 1.050.000 m2-t tesznek ki 1,8 milliárd euró értékben. A tagok összesen több mint 8 milliárd euro értékben fejlesztettek mintegy 3,8 millió m2 ingatlant, és ezen épületekben több mint 120 ezren dolgoznak.

Budapest, 2018. 10. 09.; Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK)

640x40_feher
Scroll To Top