ingyenes webstatisztika

Az arany az év egyik legjobb befektetése

23,75 százalékos növekedést mutat az arany ára az elmúlt egy évben, ezzel az egyik legjobban teljesítő befektetési eszköz. A következő időszakban pedig az USA dollár gyengülése, a meglóduló infláció, a kamatok alacsony szinten maradása mind-mind a további árfolyamemelkedés felé mutat – derül ki az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből.

 

Jelenleg 1858 USA dollár az arany unciánkénti ára. Ez ugyan mérséklődés az augusztusi történelmi, 2000 dollár feletti csúcshoz képest, de az árfolyam még így is 23,75 százalékos növekedést mutat az elmúlt egy évben, ezzel pedig messze az egyik legjobban teljesítő eszköz idén. Ruchir Sharma nemzetközi befektető és elemző a New York Times-nak írt véleménycikkében egyenesen az év legjobbja címmel tüntette ki a nemesfémet.

A pénzügyi piacok népszerű eszközeit vizsgálva valóban az élmezőnyben találjuk az aranyat. Egy év alatt az egyik legkockázatmentesebbnek tekintett nemzetközi befektetési eszköz, a 30 éves USA államkötvény 19,95 százalékos hozamot produkált, miközben az S&P 500 (az Egyesült Államok tőzsdéin jegyzett 500 nagyvállalat részvényteljesítményét mérő) index például 2,6 százalékon áll, a Dow Jones (az Amerikai Egyesült Államok 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát jelző) index pedig például -4,4, a kávé -22,5 százalékos csökkenést mutat.

Mind a rövid-, mind a hosszútávú elemzések azt mutatják: az arany az egyik leghatékonyabb befektetési eszköz. Alacsony volatilitású, bizonyítottan értékálló, és más eszközökhöz képest kockázatarányosan jobb megtérülést hoz” – fogalmaz Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója. A magyar tulajdonú cég 2018-ban kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, tavaly pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

Ha a hagyományos befektetési eszközök elmúlt 50 éves teljesítményét nézzük, az alábbi a kép: az arany 1970 szeptembere óta 5343,5 százalékkal növelte értékét, míg az S&P 500 index 4007, a Dow Jones 3557 százalékot hozott. Az ezüst például 1432 százalékot emelkedett.

Mit hozhat még 2020?  Elemzők szerint tartóssá válhat a dollár gyengülése a devizapiacon, ami hagyományosan az arany erősödésének irányába hat. „Árfolyamnövelő tényező lesz várhatóan a koronavírus-járvány következtében az egyes országok központi költségvetésének megugró hiánya, valamint a növekvő infláció is. Utóbbi tényező növekedése a kamatok alacsony szinten maradásával együtt negatív reálkamatot eredményeznek, ez a trend szintén kedvez a menekülőeszközöknek, így az aranynak is” – mondja Bodnár Viktor.

Ezt jelzi az Arany Világtanács (WGC) idei első negyedéves adata is: nőtt a befektetési célú aranyvásárlás a világban: január és március között globálisan 1083,8 tonna fogyott a nemesfémből, 1 százalékkal több, mint 2019 azonos időszakában.

640x40_feher
Scroll To Top