ingyenes webstatisztika

Atomrobbantás – A kínai média Phenjan megbüntetéséről és Washington felelősségéről

Észak-Korea atomkísérletével megsértette Kína érdekeit, ezért Pekingnek valamilyen módon meg kellene “büntetnie” Phenjant – állapítja meg a Global Times című napilap hétfői kommentárjában, miközben a China Daily szakértői az Egyesült Államok felelősségét feszegetik.

Észak-Korea eltökélt szándéka, hogy atomhatalommá váljon, számára az atomfegyver “élet és halál kérdése” – állapítja meg a Global Times. Hozzáteszi: még ha Peking csatlakozik is a Phenjan elleni szankciókhoz, a Koreai-félsziget atommentesítését bizonyosan nem lesz képes elősegíteni.
Ha viszont Kína hirtelen a szomszédja ellen fordulna, könnyen Észak-Korea fő ellenségévé válhat, ez kétségtelenül elégedettséggel töltené el az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát – véli a szerző, aki ezért óvatosságra inti Pekinget. Bár szorgalmazza, hogy Kína büntesse meg Észak-Koreát, de ne jobban a “kelleténél”, vagyis támogatásának megvonása maradjon egy szinten Amerika, Japán és Dél-Korea szankcióival.
A helyzet kezelésében Washingtonnak van kulcsszerepe, a Koreai-félszigeten kialakult feszültségért, annak fokozódásáért a legnagyobb felelősség az Egyesült Államokat terheli – állapította meg a China Daily című lap hétfői számában Vang Jün-seng, a kínai társadalomtudományi akadémia kelet-ázsiai tanulmányokkal foglalkozó kutatója.
Az Egyesült Államoknak a hidegháború óta nincs egyértelmű Észak-Korea-politikája, s ez Phenjan bizonytalanságérzetének fokozódásához vezetett – hangoztatta Vang, aki ugyanakkor az atomrobbantást nem tartotta megfelelő lépésnek.
Az Egyesült Államok nem akart tudomást venni a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) biztonsági aggodalmairól, ez az oka annak, hogy a félsziget leszerelésének problémáját eddig nem sikerült megoldani – erősítette meg egy másik szakértő, Csen Csi, a Tsinhua Egyetem professzora.
Úgy fogalmazott: lehet, hogy Washingtonnak nem is érdeke a kérdés rendezése, mivel ez “jó ürügyet szolgáltat ahhoz, hogy rakétavédelmi rendszert telepítsen, és hadgyakorlatokat tartson”, növelve katonai jelenlétét a térségben. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top