ingyenes webstatisztika

Atlantát megbénította a tél, a belső kerületek valóságos kísértetvárosra emlékeztettek

Atlantát, az Egyesült Államok kilencedik legnépesebb városát szerdán megbénította az arrafelé szokatlan keménységű tél, amely a térségben halálos áldozatokat is követelt.

Az atlantaiak kemény bírálatokat fogalmaztak meg a város és Georgia állam vezetésével szemben, amiért a 7,5 centiméteres vagy annál vékonyabb porhó-réteg is képes volt milliók életét megkeserítő válságot előidézni.
A csaknem félmilliós – a külvárosokkal együtt 11-szer ekkora – Atlanta iskolái, kormányhivatalai és üzletei szerdán zárva tartottak és a belső kerületek valóságos kísértetvárosra emlékeztettek. Ott rekedt autósok ezrei voltak kénytelenek az autópályákon átvészelni a szerdára virradó éjszakát és gyerekek ezrei aludtak az iskolákban vagy tanintézmények elakadt buszain. A tanulók egy részét szerdán a nemzeti gárda járművein szállították haza.
A szállodák és motelek megteltek, a bajba jutott utasok ismeretlenek házaiban, templomokban, hivatalokban, iskolákban, rendőr-őrszobákban, tűzoltó laktanyákban vagy éppen a vészhelyzet miatt kinyitott üzletekben éjszakáztak.
A georgiai utakon szerdán is teherautók, buszok és személygépkocsik tömegei vesztegetek, amelyek közül sokból kifogyott az üzemanyag. Több autós 20 órát volt kénytelen arra várni, hogy járművét kiszabadítsák a hó és a tükörjég okozta torlódásból. A rendőrök szerdán összesen 1254 balesethez szálltak ki és 130 személyi sérülést jelentettek. A tél szokatlanul betörése következtében legkevesebb két ember vesztette életét közúti balesetben.
A 911-es segélyhívót a nap folyamán túlterhelték a hívások, ezért a hatóságok közölték, hogy e-mailben és a közösségi oldalakon is fogadják a bejelentéseket.
Kasim Reed atlantai polgármester szerdán úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb problémákat a nap folyamán nem az önkormányzat fennhatósága alá tartozó területeken, hanem az állam által kezelt autópályákon kellett elhárítani. Felrótta a kormányzói hivatalnak, hogy az a keddi havazásra való tekintette nem rendelt el munkaszüneti napot.
Nathan Deal georgiai kormányzó szerdán azt állította, hogy az állam azért nem vont össze megfelelő számú munkagépet és teherutót az az 5,4 millió lakosú atlantai agglomerációban, mert a meteorológiai előrejelzések alapján nem itt, hanem az állam déli területein számítottak nagyobb havazásra.
Az atlantai reptéren a keddi csaknem 1000 után szerdán újabb közel 600 járatot töröltek.
Az alabamai Birmingham környékén ugyancsak ezrek töltötték az utakon rekedt gépjárművekben a fog-vacogtató éjszakát és szerdán itt is sok helyen elhagyatott autótemetőre emlékeztető állapotok alakultak ki. Az alabamai hatóságok szerint a téli vihar 5 emberéletet követelt és 243 személynek okozott sérüléseket. A mentésre itt is bevetették a nemzeti gárda egységeit.
Az előrejelzések szerint a térségben csütörtökön négy fok körüli felmelegedés várható, ami a várakozások szerint megoldást hozhat a georgiai és az alabamai közlekedési káoszra.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top