ingyenes webstatisztika

Amerikai költségvetési vita – Obama még az ázsiai körútját is lemondta

Barack Obama amerikai elnök a szövetségi kormányzás részleges leállása miatt csütörtök éjjel lemondta a jövő hétre tervezett ázsiai körútját.

Obama az eredeti tervek szerint október 6. és 12. között Indonéziát, Bruneit, Malajziát és a Fülöp-szigeteket kereste volna fel. Bali szigetén az elnök részt vett volna az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) országainak csúcstalálkozóján.
A Fehér Ház szerdán még azt jelentette be, hogy Barack Obama lerövidíti ázsiai hivatalos látogatását, és törli annak utolsó két állomását, Malajziát és a Fülöp-szigeteket.
Miképp korábban Malajzia és a Fülöp-szigetek elnökét, Obama Brunei szultánját és Indonézia elnökét is személyesen tájékoztatta látogatásának elmaradásáról. A Fehér Ház szerint az amerikai elnök egy későbbi időpontban keresi fel a térséget.
Barack Obama helyett John Kerry külügyminiszter lesz a négy országba látogató amerikai küldöttség vezetője.
A CNN hírtelevízió csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 71 százaléka vélekedett úgy, hogy az elnöknek a kormányzat részleges lebénulása és az áthidaló költségvetésről szóló tárgyalások idején teljes egészében le kellene mondani az ázsiai utat. Az elnöknek jelentős politikai kárt okozhatott volna, ha a választók azt látják, hogy válság idején elhagyja az országot.
Amerikai lapkommentárok ugyanakkor csütörtökön a szövetségi finanszírozás leállásának egyik jelentős veszteségtételeként értékelték az ázsiai vizit lerövidítését, mert a látogatásban a növekvő kínai befolyás ellensúlyozásának egyik eszközét látták.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top