ingyenes webstatisztika

Amerikai költségvetési vita – Obama a képviselőház republikánus elnökét hibáztatta a válságért

Barack Obama amerikai elnök szerint a képviselőház republikánus elnöke az akadálya annak, hogy újból megindulhasson a szövetségi kormányzat finanszírozása.

 

Obama csütörtökön azzal vádolta meg John Boehnert: azért nem kíván a képviselőházban szavazásra beterjeszteni egy, a kormányzat finanszírozását újból lehetővé tevő törvénytervezetet, mert fél saját pártjának “szélsőségeseitől”.
Az elnök felszólította a házelnököt, hogy ezt haladéktalanul és extra követelések nélkül tegye meg, mert minél tovább tart a szövetségi kormány bénultsága, annak annál károsabb következményei lesznek a gazdaságra. Obama felelőtlennek és károsnak nevezte a republikánusok magatartását és úgy vélekedett: ha Boehner hagyná, hogy a honatyák a lelkiismeretük szerint szavazzanak a (republikánus többségű) képviselőházban, akkor véget vetnének a leállásnak.
“Ez az egész dolog egyetlen dologról szól, a republikánusoknak a megfizethető (egészségügyi) ellátásról szóló törvénnyel kapcsolatos megszállottságáról. Úgy tűnik, most ez az egyetlen dolog, amely egyesíti a Republikánus Pártot” – jelentette ki Obama elnök a szövetségi kormányzat részleges leállásának harmadik napján.
Barack Obama szerda este a Fehér Házban fogadta a kongresszus vezetőit, de két párt képviselői között nem jött létre megállapodás. Az elnök közölte, hogy a költségvetés elfogadásáról szóló vitában nem hajlandó alku tárgyává tenni az egészségügyi törvényt.
Az amerikai szövetségi kormányzat azért bénult le részlegesen, mert a két nagy párt a kongresszusban nem tudott megállapodni egy átmeneti büdzsében. A költségvetés elfogadásának határideje október 1-jére virradóra lejárt, és Washington kénytelen volt fizetés nélküli szabadságra küldeni 800 ezer alkalmazottját.

640x40_feher
Scroll To Top