Amerikai importvámok – Uniós forrás: Kína együttműködésre szólította fel az Európai Uniót

Uniós források szerint Kína együttműködésre hívta pénteken az Európai Uniót (EU) az amerikai importvámok bevezetése miatt kialakult kereskedelmi vita megoldása érdekében.

Diplomáciai források beszámolója szerint Peking Európai Unió mellett működő Állandó Képviseletének vezetője nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Kína és az EU közös felelőssége a nemzetközi szerződések által szabályozott többoldalú kereskedelmi rend megőrzése.
“A világban eluralkodott nagyfokú bizonytalanság idején a Kína és az Európai Unió közötti stabil kapcsolatok rendkívül értékesek” – fogalmazott Csang Ming.
A kirendeltség-vezető szerint Amerika hátat fordít az elismert nemzetközi szabályoknak. A határozatot “tipikusan egyoldalúnak és protekcionistának nevezte, amely véleménye szerint visszaállítja a “dzsungel törvényeit” a nemzetközi kereskedelemben. Teljes körű bevezetése esetén súlyosan fog érinteni mindenkit, beleértve az Európai Uniót is – szögezte le.

Kínának és az uniónak, mint a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) két legfontosabb tagjának egyértelműen ki kell állniuk a protekcionizmus ellen, közös fellépéssel kell megőrizniük a kereskedelem multilaterális rendjét, a globális gazdaság szilárd és fenntartható alapjait – jelentette ki.
Csütörtökön Donald Trump amerikai elnök 100 milliárd dollárral emelte meg a tétet a Kínával folytatott külkereskedelmi vitában. Az eredetileg 50 milliárd dollár értékű kínai importra kilátásba helyezett vámemelést további 100 milliárd dollár importértékkel növelte meg, miután Kína az eredeti intézkedésre tett ellenlépésként a maga részéről is összeállított egy 50 milliárd dollár értékű, vámmal sújtandó listát amerikai importcikkekből.
Egy héttel ezelőtt, pénteken léptek hatályba az acél- és alumíniumtermékek amerikai importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatok.
Az Európai Unió tagországainak vezetői március végén tartott brüsszeli csúcstalálkozójukon elfogadott zárónyilatkozatukban leszögezték: az uniónak állandó mentességet kell kapnia az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok hatálya alól, miután az Egyesült Államok kormányzata bejelentette, egyelőre mentesítik az EU országait a vámok alól. A dokumentum aláírói szerint az intézkedés nem igazolható az emlegetett nemzetbiztonsági okokkal és nem nyújt megfelelő orvoslatot sem a globális túlkapacitás valós problémájára.
(MTI)

Scroll To Top