ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Amerikai előválasztás – Változatlanul Trump a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns

Amerikai előválasztás – Változatlanul Trump a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns

A demokraták várhatóan tervet készítenek a Trump miatt kiábrándult republikánus szavazók meghódítására egy hétfői lapértesülés szerint

A republikánusok 595, a demokraták 1015 delegátust – az elnökjelöltet állító országos pártkonvención a jelöltet megválasztó küldöttet – választanak a szuperkeddi voksolásokon, ám a nagy tét ellenére elemzők szerint egyik elnökjelölt-aspiráns sem tud annyi delegátust “szerezni” kedden, hogy ezzel biztosnak tudhassa az elnökjelöltséget. Ezért nagy küzdelem folyik, elsősorban a Republikánus Párton belül. A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa közül ugyanis valamennyi előrejelzés Hillary Clintonnak ad esélyt Bernie Sandersszel szemben, kivált Clinton szombati dél-karolinai diadalmenete után.
A közvélemény-kutatások szerint valamennyi, kedden voksoló szövetségi államban Donald Trump, a milliárdos üzletember vezeti a republikánus népszerűségi listákat, 40-46 százalékos arányban, és az elmúlt pár napban befolyásos republikánus politikusok támogatását nyerte el: köztük van például Chris Christie, New Jersey kormányzója – aki a közelmúltig maga is elnökjelölt-aspiráns volt -, vagy Jan Brewer, arizonai kormányzó.
Igaz, hétfőn Nebraska republikánus szenátora, Ben Sasse, internetes naplójában tette közzé, hogy ő semmiképpen nem szavaz Trumpra. A milliárdos ingatlanfejlesztő vetélytársai, elsősorban is Ted Cruz texasi szenátor és Marco Rubio, Florida szenátora, abban reménykednek, hogy Trump győzelme szoros lesz, és így talán megállítható menetelése az elnökjelöltség felé.
A Republikánus Párt vezető politikusai nem szívesen látnák Trumpot a republikánusok elnökjelöltjeként. Ilyen értelemben nyilatkozott a párt országos tanácsának elnöke, Haley Barbour, Mississippi állam volt kormányzója is vasárnap, az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában. A pártvezetés egyébként – Jeb Bush visszalépése után – többször is nyilvánvalóvá tette, hogy Marco Rubio, floridai szenátort tekinti Trump alternatívájának. Az ABC televízióban közzétett hétfői felmérés szerint még Texasban sem az állam szenátora, Ted Cruz vezeti a népszerűségi-támogatottsági listát, hanem Donald Trump.
A Demokrata Pártban – a Politico című lap értesülései szerint – terv készül a repulikánusok mérsékeltnek mondott szavazói megnyerésére. Stan Greenberg, a tekintélyes közvélemény-kutató és demokratapárti stratéga hétfőn nyilvánosságra hozott elemzésében arra hívja fel figyelmet, hogy ezek a republikánus szavazók ugyan nem kedvelik a demokrata elnökjelölt-aspirásokat, ám a saját pártjuk politikusai olyan mértékben eltávolítják őket párttól, hogy megnyerhetők lehetnek a Demokrata Párt számára. Ráadásul – emeli ki Greenberg – ha a republikánusok elnökjelöltje Donald Trump lesz, akkor a mérsékelt republikánusok átszavazhatnak a demokrata párti elnökjelöltre.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×