ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Amerikai előválasztás – Trump és Sanders győzelmét mutatják az első New Hampshire-i részeredmények

Amerikai előválasztás – Trump és Sanders győzelmét mutatják az első New Hampshire-i részeredmények

Republikánus oldalon Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzelmét mutatják az első részeredmények az észak-keleti New Hampshire államban kedden megtartott első amerikai előválasztáson.

A szavazatok 10-11 százalékos feldolgozottsága mellett Bernie Sanders a voksok 56 százalékával vezetett a szavazók 41,8 százalékának bizalmát megszerző Hillary Clinton előtt.
A volt first lady és külügyminiszter máris elfogadta demokrata vetélytársa, Sanders győzelmét.
A republikánusoknál Donald Trump a 10 százalékos feldolgozottságot mutató adatok szerint a szavazatok 32 százalékát tudhatta magáénak, míg John Kasich 16 százaléknál tartott. A harmadik helyre Jeb Bush jött fel, 12 százalékos eredménnyel.
Helyi idő szerint este 7 órakor zárt a legtöbb szavazóhelyiség New Hampshire-ben – ahol hagyományosan az amerikai elnökjelölt-választás hosszadalmas és bonyolult folyamatának első előválasztását tartják -, s alig ötven perc múltán már érkeztek az első részeredmények.
Mindegyik elnökjelölt-aspiráns a kampányközpontban várta az eredményeket. Donald Trump kampányközpontjában a hívek már kora este győzelmi partit tartottak, pezsgőt bontottak és Trumpot éljenezték, míg Bernie Sanders választási eredményváróján lemezlovas felelt a hangulatért. A legtöbb újságíró azonban nem rájuk volt kíváncsi, hanem Hillary Clintonra, akinek kampány központjánál hosszú sorok kígyóztak.
A politikusnő a férjével, Bill Clinton volt elnökkel és lányukkal, Chelsea-vel várta az eredményeket, és már este 8-kor gratulált vetélytársának, Bernie Sandersnek, elismerve ezzel a saját vereségét.
A republikánus elnökjelölt-aspiránsok táborában az utolsó két helyen Carly Fiorina üzletasszony és Ben Carson sebészprofesszor áll, valamivel több mint 4, illetve 2 százalékos támogatottsággal.
Ami viszonylagos meglepetést okozott: Donald Trump után a második helyre John Kasich ohiói kormányzó, majd harmadiknak Jeb Bush volt floridai kormányzó jött fel.
A republikánus táborban csalódottnak tartott Marco Rubio floridai szenátor kampány-szóvivője útján jelezte, hogy bár a tervek szerint New Hampshire-ből egyenesen Dél-Karolinába indult volna, de mégis inkább visszatér Washingtonba, hogy részt vegyen az Észak-Korea elleni szankciókról szóló kongresszusi szavazáson.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×