ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Amerika / Amerikai előválasztás – Megkezdődtek az előválasztások Dél-Karolinában és a jelölőgyűlések Nevadában.

Amerikai előválasztás – Megkezdődtek az előválasztások Dél-Karolinában és a jelölőgyűlések Nevadában.

Egy hétig tartó heves és személyeskedésektől sem mentes támadások után a republikánusok szombaton Dél-Karolinában tartanak előválasztást, amely elemzők szerint meghatározhatja, hogy Donald Trump marad-e a párt fő elnökjelölt-aspiránsa, a demokraták pedig Nevadában, jelölőgyűléseken mérik össze támogatottságukat.

A Demokrata Párt legesélyesebbnek tartott elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak a kampányszakemberei nemrégiben még úgy tartották, hogy a nyugati Nevada lesz az a szövetségi állam, ahol Clinton könnyen “elhúzhat” vetélytársától, Bernie Sanders vermonti szenátortól. A küzdelem azonban szinte minden várakozást felülmúlóan szorossá vált.
Sanders a péntek esti kampánygyűlésén azzal búcsúzott a megjelentektől: “Azért vagyunk itt, hogy győzzünk”. A Clinton-kampánystáb abban reménykedik, hogy a vermonti szenátor fiatalok körében elért rendkívüli népszerűségét ellensúlyozhatja Hillary Clinton, ha megszerzi a spanyolajkúak és az afroamerikaiak nagy többségének támogatását. Nevadában a lakosság egynegyede spanyolajkú.
A republikánusok jelenleg vezető elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump üzletember szintén bizakodóan zárta dél-karolinai kampányát Myrtle Beachen. “Most van itt a mi időnk, s nem hagyhatjuk, hogy mozgalmunk szétessen. Erős mandátumot kell szereznünk, el kell menni szavazni!” – fogalmazott Trump, akinél jobban senki nem rendítette meg a politikai osztályt.
Trump a héten az egyik vetélytársát perrel fenyegette meg, George W. Bush elnököt hazugsággal vádolta meg, még Ferenc pápával is vitába keveredett a migráció ügyében, ám a szombat reggeli felmérések elsöprő többsége változatlanul azt mutatta, hogy ő a republikánus tábor leginkább támogatott elnökjelölt-aspiránsa.
Trump és Sanders előretörése – elemzők egyöntetű véleménye szerint – az amerikai közhangulat jelentős változását mutatja: a választóknak elegük van a politika színpadán régóta szereplőkből, és az új, szokatlan stílusú jelöltek felé fordultak. A nevadai és a dél-karolinai voksolást azért is ítélik kulcsfontosságúnak mind a politikusok, mind az elemzők, mert a március elsejei szuperkedd előtt – amikor egytucatnyi szövetségi államban lesz előválasztás – megmutatja, hogy kik lesznek a két nagy párt frontemberei.
Dél-Karolinában a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hét órakor nyíltak meg, a nevadai jelölőgyűlések pedig helyi idő szerint délelőtt tizenegy órakor veszik kezdetüket.(MTI)

640x40_feher
80x1000_feher
80x1000_feher
640x40_feher 640x40_feher

Leave a Reply

Your email address will not be published.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×
Facebook

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon