ingyenes webstatisztika

Amerikai elnökválasztás – Német külügyminiszter: el kell fogadni a választás eredményét

El kell fogadni az amerikai elnökválasztás eredményét, Donald Trump republikánus jelölt győzelmét – jelentette ki szerdán Berlinben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

A német diplomácia vezetője sajtónyilatkozatában kiemelte, a német lakosság többsége másmilyen választási eredményt kívánt, de az amerikai választók döntését el kell fogadni, és “természetesen el is fogadjuk”.
Ugyanakkor Donald Trump elnöksége révén “semmi sem lesz könnyebb, és sok minden nehezebb lesz”. Nem tudni, hogy az új elnök miként vezeti majd az Egyesült Államokat, és hozzá kell szokni ahhoz, hogy csökken az amerikai külpolitika kiszámíthatósága – tette a német külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy a berlini vezetés keresi majd a párbeszéd lehetőségét Donald Trumppal.
Nagyon sok a “súlyos, nyitott kérdés”, de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos, változatlanul a “Nyugat fundamentuma, amelyet nem szabad feladni” – húzta alá Frank-Walter Steinmeier, aki korábban egy SPD-s pártrendezvényen a gyűlölet prédikátorának nevezte Donald Trumpot, és szerdai nyilatkozatában nem gratulált győzelméhez.
Mint mondta, “jó, hogy véget ért a választási kampány”, mert “mély sebeket okozott, amelyeket nem lesz egyszerű begyógyítani”.
Német sajtóértesülések szerint Frank-Walter Steinmeier kezdeményezte az uniós külügyminiszterek összehívását egy rendkívüli találkozóra, hogy közösen elemezzék az amerikai elnökválasztás utáni helyzetet. Javaslata szerint az ülést vasárnap kellene megtartani, egy nappal a külügyminiszteri tanács rendes ülése előtt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top