Home / _BI / Államcsőd és hiperinfláció fenyegeti Venezuelát az olaj miatt, szükségállapot van

Államcsőd és hiperinfláció fenyegeti Venezuelát az olaj miatt, szükségállapot van

Az olaj árfolyamának jelenlegi tartós esése egyre súlyosabb probléma elé állítja a kőolajexportáló országokat, a legsúlyosabban Venezuelát érinti, ahol nagy esélye van az államcsődnek és a hiperinfláció kialakulásának is. Gazdasági szükségállapot van.

Az olaj árfolyamának jelenlegi tartós esése egyre súlyosabb probléma elé állítja a kőolajexportáló országokat, köztük Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Kanadát, Equadort. De ezek közül a leginkább kitett ország Venezuela. Az ország exportját ugyanis szinte teljes egészében az olaj testesíti meg. A nyersanyagár zuhanása miatt a közelmúltban gazdasági szükségállapotot vezettek be. Gyakorlatilag hónapok óta a csőd szélén táncol az ország.

A helyi deviza, a venezuelai bolivár az olaj árának esésével párhuzamosan olyan mértékben gyengült, hogy az országban az infláció elszabadulni látszik. 2015 szeptemberében 141,50% volt a pénzromlás üteme 2014 hasonló időszakához képest. A bolivár további leértékelése hiperinflációt gerjeszthet rövid időn belül.
Venezuelában egyébként hosszabb ideje két árfolyam létezik párhuzamosan: a hivatalos dollár—bolivár jegyzés, és ennek a sokszorosára rúgó feketepiaci árfolyam. A Bank of America-Meryll Lynch elemzői szerint a helyi kormány a mostani 6,3 körüli hivatalos árfolyamról első körben 35-re értékeli majd le a helyi fizetőeszközt, de 2016 végére már akár 130 közelébe emelkedhet az amerikai dollárral szembeni jegyzés.

olajkut2Egyelőre kilátástalannak tűnik tehát a helyzet. A legfontosabb kérdés ebben a feszült helyzetben most az, hogy a helyi deviza leértékelésével egy időben adósságfizetési moratóriumot, vagyis gyakorlatilag államcsődöt is bejelent-e az ország.
Szerdán Venezuela a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte. A cél, hogy a szervezet az olaj világpiaci árának emelése mellett döntsön. Ez éles fordulatot jelentene az olajár elmúlt időszaki zuhanásában. A szervezet másik négy tagja szerint viszont ennek csekély az esélye, vagyis a tagok nem járulnak hozzá a rendkívüli üléshez és ezáltal az olajár talpra állításához. Sőt, tegnap Davosban a világgazdasági fórumon megszólalt a szaúdi olajvállalat, a Saudi-Aramco vezére is, aki megerősítette, hogy Szaúd-Arábia nem fogja visszafogni a kitermelését. Egyelőre marad tehát a masszívan túlkínálatos olajpiac, amely Magyarországon is érezteti hatását az elmúlt fél évben megfigyelhető folyamatos üzemanyagár esésen keresztül.

Forrás: GazdaságTV.hu

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×