ingyenes webstatisztika

Alig nőttek a bérek az Egyesült Államokban

A második negyedévben a valaha mért legkisebb növekedést regisztrálta a munkaadók bérköltségeiben az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics (BLS) – derül ki a BLS honlapján közzétett adatokból.

A foglalkoztatási költségek indexe, az ECI (Employment Cost Index) a munkaadókat terhelő bérrel kapcsolatos költségek legátfogóbb mutatója 0,2 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a nyilvántartás 33 éves történetében a legkisebb mértékben.
Az első negyedévben 0,7 százalékkal emelkedett az ECI, a második negyedévre pedig 0,6 százalékos növekedést jeleztek előre szakértők.
A júniussal végződő 12 hónapos periódusban az ECI 2,0 százalékkal emelkedett. Közgazdászok szerint az ECI 3,0 százalékos 12 havi átlaga kell ahhoz, hogy az infláció a Fed 2,0 százalékos célja felé mozduljon el.
Az ECI-mutatót negyedévente kalkulálja a BLS a munkaadók bérköltségeinek a követése céljából. Az ECI tulajdonképpen egy “bérinflációs” mutató, amit a Egyesült Államok jegybankjának a szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed is figyelembe vesz monetáris politikai döntéseiben, az alapkamat alakításában.
Az idei második negyedéves ECI közzétételét követően a dollár gyengült, az euró jegyzése 1,0970 dollárról 1,1060 dollárra emelkedett. A forint ezzel párhuzamosan szintén erősödött dollárban, a dollár jegyzése 281,0 forintról 278,6 forintra csökkent.(MTI)
http://data.bls.gov/timeseries/CIS1010000000000Q

640x40_feher
Scroll To Top