ingyenes webstatisztika

A világ legdrágább városában tizenkétszerese a prémium-ingatlanok ára a budapestinek

Egy négyzetméter prémium kategóriájú, új belvárosi lakás ára a világ legdrágább városában, Londonban tizenkétszer annyiba kerül, mint Budapesten – tartalmazza a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó és az Otthon Centrum franchise hálózat közös elemzése.

A nemzetközi adatok szerint Londonban 8,6 millió, Párizsban 4,8 millió, Berlinben 1,1 millió forintba kerül a belváros kiemelt területein egy négyzetméternyi lakás, míg Budapesten ugyanez átlagosan 700 ezer forint.
Az elemzés felhívja a figyelmet arra: az elmúlt 10 évben London lakossága 1 millióval nőtt, ugyanakkor csak 200 ezer lakás épült. Budapesten viszont 2005 és 2014 között csaknem 65 ezer lakás épült, míg a népesség 55 ezer fővel gyarapodott.
Figyelemre méltó az elemzés készítői szerint az is, hogy London belvárosában a vásárlók 46 százaléka külföldi volt tavaly, a többségük – vélhetően – befektetési céllal vásárolt lakást, hiszen az utóbbi 30 évben ott megháromszorozódtak a lakásárak.
Budapesten az ötödik kerületben tavaly a lakásvásárlók 13 százaléka volt külföldi, míg a fővárosi átlag nem érte el a 2 százalékot. Az elmúlt 20 évben reálértéken 30 százalékkal nőttek a lakásárak Budapesten.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top