ingyenes webstatisztika

A szolgáltatóipar erősítette júliusban az amerikai gazdaságot

A vártnál kisebb mértékben ugyan, de emelkedett az Egyesült Államok gazdaságának teljesítménye júliusban, ami kizárólag a szolgáltatóipari teljesítménynek a feldolgozóipari lassulást több mint ellentételező erősödésében volt tetten érhető a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet szerdán publikált kimutatása alapján.

Júliusban az előzetes adatok alapján 50,0 pontra, 118 havi mélypontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban az előző havi 50,6 pontról.
A szolgáltatóipari BMI háromhavi csúcsra, 52,2 pontra emelkedett a júniusi 51,5 pontról.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari előzetes értékek összesítésével kalkulált kompozit BMI szintén háromhavi csúcsra emelkedett júliusban, 51,6 pontra a júniusi 51,5 pontról.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzetes értékek alapján tehát az amerikai feldolgozóipar teljesítménye júliusban stagnált.

A feldolgozóiparban nem csökkenésre, hanem a teljesítmény javulására számított a piac júliusra vonatkozóan, 51,0 pontra a júniusi 50,6 pont után. A szolgáltatóipar 52,2 pontos júliusi teljesítménye viszont messze felülmúlta az 51,7 pontos piaci várakozásokat. A kompozit BMI júliusi értéke pedig elmaradt a várt 52,1 ponttól, az előző havihoz képest mégis elért szerény javulás így a szolgáltatóipar várakozáson felüli teljesítményének tulajdonítható.
Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva elmondta: a vizsgált adatok alapján “kiábrándítóan gyenge lábakon” kezdte a harmadik negyedévet az amerikai gazdaság. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével évesítve mindössze 1,6 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani a harmadik negyedévben, “csak marginálisan jobbra” a második negyedévben az adataik alapján elért 1,5 százaléknál.
“Az összesítve elért szerény javulás valójában kétsebességes gazdaságot takar” – mutatott rá. “A szolgáltatóipar teljesítményének stabil növekedése a feldolgozóipari teljesítmény egyre mélyülő visszaesését leplezi. Felmérésünk a feldolgozóipar 2009 augusztusa óta a legalacsonyabb feldolgozóipari teljesítményt mutatta ki. A feldolgozóipari termelési érték a jelek szerint negyedévente egy százalékkal csökken elsősorban az exportérték csökkenése miatt” – tette hozzá.
A Markit vezető közgazdásza szerint az Egyesült Államokban a foglalkoztatás növekedési üteme is lassult, adataik alapján júliusban 130 ezer új munkahely létesülésére lehet számítani, kevesebbre az első negyedévi 200 ezres és a második negyedévi 150 ezres havi átlagnál. A feldolgozóiparban 2009 óta a legnagyobb mértékben csökken a foglalkoztatás, a szolgáltatóiparban pedig a 2017 áprilisi szintre húzódott vissza a növekedési ütem.
https://www.markiteconomics.com/Public/Home/PressRelease/185bc294d61c400d9b6463a1d54864be?s=1

 
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top