A részvényárfolyamok nőttek az államkötvényhozamok csökkentek augusztusban

Augusztusban a nemzetközi piacokon a részvényárfolyamok nőttek, az Egyesült Államok és a nyugat-európai országok államkötvényhozamai csökkentek, mert a befektetők bíztak benne, hogy a különböző országok jegybankjai kitartanak laza monetáris politikájuk mellett – írta a Bloomberg hírügynökség.

Az amerikai hírügynökség adatai szerint az MSCI All-Country World Index augusztusban 2 százalékkal, az amerikai S&P 500-as index 3,8 százalékkal nőtt, utoljára februárban teljesített ilyen jól a két mutató.
Az Egyesült Államokban a 10 éves lejáratú államkötvények hozama 21 bázisponttal csökkent augusztusban, előtte 2014 januárjában volt ekkora egyhavi csökkenés. A nyugat-európai országok államkötvényhozamai szintén mérséklődtek, a 10 éves kötvények hozamai történelmi mélypontra estek Olaszországban, Spanyolországban és Németországban is.
„Az S&P és más indexek emelkedtek ebben a hónapban a globális bizonytalanság és a fennálló makrogazdasági problémák ellenére is” – nyilatkozta Peter Tuz a Chase Investment Counsel elnöke a Bloombergnek. Peter Tuz szerint a részvényárak drágulását az amerikai vállaltok jó második negyedéves eredményei, egyes makrogazdasági adatok és a kedvező pénzpiai kilátások magyarázzák.
Hasonló érveket hozott fel Bill Schultz, a McQueen, Ball & Associates befektetési igazgatója. Szerinte Amerikában jók a vállalati eredmények és a gazdasági növekedési adat is. A héten a kereskedelmi minisztérium 4 százalékról 4,2 százalékra emelte a 2014-es második negyedéves amerikai GDP-növekedés becsült ütemét.
Európában szintén jó hónapot zártak a részvénypiacok. A londoni FTSE-100 index 2,10 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 2,82 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 4,24 százalékkal nőtt havi szinten.
A piaci optimizmus annyira erős volt, hogy augusztus végére még az orosz MICEX index is 1,88 százalékos havi erősödést ért el, bár az elmúlt 12 hónapot nézve továbbra is 6,87 százalékos csökkenésben van. A MICEX az orosz-ukrán konfliktus miatt el van maradva a többi európai tőzsdéhez képest, és augusztusban a rubel közel 4 százalékot gyengült a dollárral szemben.(MTI)

Scroll To Top