ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / A NATO hajói hétfőtől megkezdik tevékenységüket a görög és török part menti vizeken

A NATO hajói hétfőtől megkezdik tevékenységüket a görög és török part menti vizeken

A NATO kibővített égei-tengeri missziójában részt vevő hajók hétfővel megkezdik tevékenységüket a görög és török part menti vizeken – jelentette be Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára Brüsszelben.

Az észak-atlanti szövetség első embere erről az Ahmet Davutoglu török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt.
“Fokozzuk együttműködésünket az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel, és növeljük a küldetésben részt vevő hajók számát” – mondta Stoltenberg a görög és török partok közelében az embercsempész-hálózatok ellen indított tengeri műveletről.
A NATO-főtitkár üdvözölte, hogy Franciaország és Nagy-Britannia úgy döntött, hadihajókat bocsát a misszió rendelkezésére, a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására. A Németország vezette tengeri műveletben eddig kanadai, török és görög hajók vettek részt.
Ahmet Davutoglu hangsúlyozta, a török part menti vizeken folytatott mentési műveletek során hatékony egyeztetést fognak folytatni a felek mindegyikével.
Jens Stoltenberg emellett arról is beszámolt, hogy a szíriai válságra való tekintettel a NATO fokozni fogja hírszerzési és megfigyelési tevékenységet a török-szíriai határ mentén.
A szíriai polgárháborúval kapcsolatban Davutoglu azt hangoztatta, hogy a szomszédos országban folytatott orosz légicsapások nyomán drámain megnőtt a Törökországba áramló menekültek száma. Mint mondta, Törökországban jelenleg 2,7 millió menekült tartózkodik és további százezrek várakoznak a határ másik oldalán. “Rendkívül kétségbeejtő a helyzetük és nagyon aggódunk amiatt, hogy kialakulhat-e egy újabb menekülthullám” – mondta.
A szíriai légtérbe időnként berepülő orosz katonai repülőgépekre utalva Davutoglu kijelentette: “láthatóbb NATO-jelenlétet szeretnénk látni a határainkon, ami elrettentésül szolgálna azok számára, akiknek szándékukban állhat a NATO képességeinek tesztelése”.
A katonai szervezet főtitkára hétfőn Panosz Kammenosz görög védelmi miniszterrel is megbeszélést folytatott a belga fővárosban.
A szövetség nevében Ashton Carter amerikai védelmi miniszter február közepén bejelentette, hogy Németország, Törökország és Görögország kérésének eleget téve a NATO tengeri műveletet indít az Égei-tengeren annak érdekében, hogy elősegítse a menekültválság enyhítését. A NATO-hajók feladata az, hogy jelentsék a görög és török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg. A NATO számos alkalommal kiemelte: a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×