ingyenes webstatisztika

A MOL-tól igazolt vezető elemzőt a Cambridge Econometrics

Januártól Hidi János vezető elemzőként csatlakozik a Cambridge Econometrics budapesti irodájához. A közgazdász szakember energiaipari, telekommunikációs és pénzügyi tapasztalatait felhasználva irányítja a kutató-tanácsadó cég fenntarthatósági beruházásokkal kapcsolatos kutatásait.

Jelentős technológiai, piaci, szabályozási és finanszírozási feltételek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen áttérjünk a karbonsemleges gazdaságra. A Cambridge Econometrics ügyfeleinek modellszámításokkal segít felmérni a fenntartható pályára való átállás makrogazdasági és pénzügyi lehetőségeit és következményeit. Hidi János csatlakozásával a Cambridge Econometrics budapesti irodája bővíti fenntarthatósági beruházásokkal kapcsolatos tevékenységét – ő az első menedzser, aki dedikáltan ezzel a területtel foglalkozik majd. Emellett erősíti a cég másik kutatási területét is: az iparági és gazdasági versenyképességi elemzéseket.

A pénzügyi és közgazdasági végzettségű Hidi János 15 éve dolgozik közgazdászként, jegybanki, telekom, IT és energiaipari tapasztalattal rendelkezik. Korábban a MOL vezető energiaközgazdászaként többek között a fosszilis energiáról való átállás stratégiai kérdéseivel foglalkozott. Ezt megelőzően     az Intel európai piacelemzője volt, Londonban az Economist Intelligence Unitnál dolgozott, kutatóként pedig a Magyar Nemzeti Bankban a hazai monetáris politikát vizsgálta.

A kutató-tanácsadó cég a karbonsemleges gazdaságra való átállásban az alábbi kiemelt témákban készít szakpolitikai szintű közgazdasági elemzéseket:

  • klíma stressztesztek – milyen pénzügyi, gazdasági, versenyképességi hatásai vannak a klímaváltozásnak;
  • fenntartható beruházások – milyen makrogazdasági mozgástér és beruházási lehetőségek léteznek a fenntartható pályára való átállásban;
  • a klímaváltozás hatása a pénzpiacra és pénzintézetekre – milyen új makropénzügyi kockázatokkal kell számoljanak hosszú távon a nyugdíjalapok vagy az eszközkezelők.

 

A Cambridge Econometricsről

A Cambridge Econometrics gazdasági kutató-tanácsadó cég, irodái Cambridge-ben, Brüsszelben és Budapesten működnek. Szakterülete a szakpolitikai folyamatok értékelése és kimeneteinek előrejelzése gazdasági modellezés és adatelemzési technikák alkalmazásával. A Cambridge Econometrics Hungary 2018-ban kezdte meg működését, elsődleges célja, hogy a Cambridge Econometrics szemléletével, módszertanával és eszköztárával összhangban a közép-kelet-európai régióban bővítse a gazdasági tanácsadási szolgáltatásokat, és projektjeivel támogassa a magyar és régiós gazdaságot.

Egyre összetettebb világunkban végtelen mennyiségű adathoz férünk hozzá. A Cambridge Econometrics segít mindezt átláthatóvá tenni, és megmutatni az adatokban rejlő lényeget. A tanácsadó cég gazdasági modelljei trendeket rajzolnak fel, és a valós szcenáriók várható hatásait jelzik előre.

Az elmélet helyett bizonyítékokon alapuló gyakorlati meglátásaival a Cambridge Econometrics a kormányzati, az üzleti és a civil szféra döntéshozóit és stratégiai tervezőit támogatja a társadalom előtt álló összetett kihívások kezelésében.

 

A Cambridge Econometrics egyedülálló, a teljes gazdaság makroszintű modellezését lehetővé tevő saját módszertant fejlesztett ki és alkalmaz E3ME néven. A kutatócég a következő területek elemzésével foglalkozik: innováció; infrastruktúra; adó- és pénzügyek; ágazatok, kereskedelem és versenyképesség; régiók, városok és kistérségek; foglalkoztatás és képzettség; egyenlőtlenség és szegénység; népesség, migráció és lakhatás; egészségügyi és szociális ellátás; energia; éghajlat; körkörös gazdaság; valamint a természeti erőforrások.

640x40_feher
Scroll To Top