A minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolja a Munkástanácsok

A jövő évi minimálbér 8, a szakmai bérminimum 13 százalékos emelését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége.

Ezzel a minimálbér 113 500 forint lenne, ami nettóban 10 százalékos emelést jelent, a szakmai bérminimum pedig 138 000 forint, ami nettóban 15 százalékos emelésnek felelne meg – tájékoztatta a szakszervezeti szövetség szerdán az MTI-t.
Az érdekképviselet közleménye szerint a Munkástanácsok kedden, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán – a résztvevők között egyelőre egyedüliként – előterjesztette javaslatait a 2016. évi minimálbér emelésekre.
Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke indoklásában kifejtette, a javasolt emelési mérték az első érdemi lépést jelentené ahhoz, hogy a magyarországi minimálbér nettó összege belátható időn belül felzárkózzon a létminimum-számítások által kimutatott megélhetési költségekhez – hangsúlyozta a szövetség.
A Munkástanácsok javaslata emellett kiemelt figyelmet fordít a szakképzett munkavállalók anyagi megbecsülésére, egyebek mellett azért, mert egyre nagyobb gondot jelent ebben a körben a munkaerőhiány.
A szakszervezet szerint nem lehet cél, hogy a szakképzett fizikai munkások és szellemi dolgozók csak az országhatártól nyugatra találjanak maguknak elfogadható anyagi megbecsülést, a hazai vállalkozók és a Magyarországra érkező befektetők pedig már csak képzetlen vagy betanított munkásokat találjanak az országban – fogalmaznak a közleményben.(MTI)

Scroll To Top