ingyenes webstatisztika

A mikulás hozza az új kereskedési rendszert a magyar tőzsdén

December 6-án pénteken reggel 9 órakor indul a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új, Xetra nevű kereskedési rendszere – közölte a BÉT hétfőn az MTI-vel.

xetra

A magyar tőzsde a Közép-Európai Tőzsdecsoport, a CEESEG (Central European Stock Exchange Group) tagjaként a csoport másik három tagja – Bécs, Ljubljana, Prága – által már használt, a frankfurti tőzsde által működtetett Xetra kereskedési platform bevezetése mellett döntött.
A közlemény kiemeli: a rendszer bevezetésével a Xetra frankfurti központján keresztül a hazai tőzsdén jegyzett cégek Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést. A Xetra bevezetésének legnagyobb nyertesei azok a vállalatok lehetnek, melyek részvényeit, kötvényeit a magyar tőzsdén jegyzik, amelyeket az új rendszeren keresztül közvetlenül érhet el Európa 250 brókercégének és bankjának mintegy 4500 üzletkötője és a mögöttük álló befektetők is – közölték.
A Xetra lehetővé teszi új kereskedési modellek alkalmazását, illetve egy új, átfogó részvénypiaci árjegyzői rendszer bevezetését is, amelyben a részvények kereskedését folyamatos vételi és eladási ajánlatok biztosításával támogatják a hivatalos árjegyzők.
A Xetra alapvetően értékpapírok azonnali kereskedésére kialakított rendszer. Így a BÉT származékos – azaz a határidős és opciós, illetve az árupiacai nem kerülnek az új rendszerbe, azokat továbbra is a jelenlegi MMTS rendszer szolgálja majd ki.
A részvénypiacon a Prémium, illetve Standard kategóriában szereplő részvények kereskedése nem változik. A technikai bevezetéssel piacra lépett, vagy későbbiekben piacra lépő vállalatok részvényeit tartalmazó „T” kategóriában – hasonlóan a hitelpapírok és a befektetési jegyek piacához – ugyanakkor megszűnik a folyamatos kereskedés, és e helyett naponta több alkalommal aukcióra kerül sor. Ez az új modell jobban illeszkedik azon értékpapírok kereskedéséhez, ahol bármilyen okból – jelen esetben a közkézhányad hiányában – nem tud kialakulni kellően likvid kereskedés.
A rendszer bevezetése után a BÉT jogi státusza nem változik: továbbra is az MNB engedélyével működő és általa felügyelt önálló intézmény marad, amely mindenkori szabályzatait a magyar jogszabályoknak megfelelően határozza meg. A BÉT-en megkötött ügyletek elszámolását továbbra is a magyar KELER végzi. A rendszercsere nem érinti a magyar piac nyitva tartását sem – ismerteti a közlemény.

640x40_feher
Scroll To Top