ingyenes webstatisztika

A mérsékelt gazdasági fellendülés nem ér el a munkahelyekig

A lassú világgazdasági fellendülés ellenére a globális munkaerő-piacok továbbra is stagnáltak tavaly – állapította meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Globális foglalkoztatási trendek 2014 című jelentése, amely szerint sürgősen át kell állni a foglalkoztatást jobban előtérbe helyező politikákra.

Az ILO keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy a mérsékelt gazdasági fellendülés nem vezetett a globális munkaerő-piaci helyzet javulásához, és a munkanélküliek száma világszerte 5 millióval nőtt, így megközelítette a 202 milliót 2013-ban.
A szervezet 2014-re azt várja, hogy a foglalkoztatás növekedési szintje alacsony marad, és a munkanélküliség – főként a fiatalok körében – tovább nő, valamint rengeteg olyan “elkeseredett potenciális munkavállaló” lesz, akik továbbra is kiszorulnak a munkaerő-piacról.
Az ILO szerint a jelenlegi trendek alapján 2018-ra 200 millió új munkahellyel lehet számolni. Ez azonban kevesebb, mint ami ahhoz kellene, hogy a munkaerő-piacra újonnan belépők egyre nagyobb tömegét felszívja. Az álláskeresők száma 2018-ra várhatóan több mint 13 millióval nő a szervezet prognózisa szerint.
“Sürgősen át kell gondolni a stratégiát. Komolyabb erőfeszítésekre van szükség a munkahelyteremtés felgyorsításához és a munkahelyteremtő vállalkozások támogatásához” – idézi a közlemény ki Guy Ryder ILO-főigazgatót.
A 15 és 24 év közötti korcsoportban mintegy 74,5 millió munkanélküli volt 2013-ban, ami 13,1 százalékos munkanélküli rátát jelent. A jelentésben az ILO hangsúlyozza, égetően fontos, hogy a fiatalok bekerüljenek a munkaerő-piacra. Jelenleg mintegy 74,5 millió 25 év alatti munkanélküli férfi és nő van, ami 13 százalék fölötti globális ifjúsági munkanélküliségi rátát jelent; ez több mint kétszerese a globális munkanélküliségi rátának.
A fejlődő országokban az informális foglalkoztatás továbbra is széles körben elterjedt, és a munkahelyek minősége lassabban javul. Ez azt jelenti, hogy kevesebb ember képes kitörni a munkavállalókat sújtó szegénységből. 2013-ban a rendkívüli szegénységben – napi 1,25 dollárból – élők száma globálisan csak 2,7 százalékkal csökkent, amely a válság éveit kivéve az elmúlt évtized egyik legalacsonyabb rátája volt.
A munkaerő-piacok globális fellendülését hátráltatja az aggregált kereslet hiánya. Számos fejlett gazdaságban a közkiadások drasztikus csökkentése, valamint a jövedelem- és fogyasztási adók súlyos terhet rónak a magánvállalkozásokra és a háztartásokra – vélekedik az ILO.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top