ingyenes webstatisztika

A megfelelő ingatlanok alacsony száma gátolja a befektetési ingatlanpiac fejlődését

Idén eddig 450 millió euró értékben vásároltak ingatlant befektetési céllal Magyarországon, amennyiben év végéig lezárul a függőben lévő 200 milliónyi tranzakció, akkor a tavalyihoz képest 80 százalékkal is növekedhet a befektetési célú értékesítés, de a fejlődés gátja az, hogy nincs elegendő, erre a célra megfelelő ingatlan – mondta Lindwurm György, a DTZ Hungary Zrt. ingatlan tanácsadó befektetési igazgatója szerdán sajtótájékoztatón.

A nemzetközi ingatlan tanácsadó magyar leányvállalatának a tapasztalata szerint a befektetési célú ingatlanok főleg irodaépületek, amelyeknél – a helytől függően – 7-8 százalékos hozamot lehet elérni. Ehhez társul még – középtávon – évi 2-3 százalékos értéknövekedés – tette hozzá az igazgató, megjegyezve azt, hogy ez nemzetközi összehasonlításban magasnak számít.
A befektetők a hosszabb távra, nagy arányban bérbe adott, jó minőségű ingatlanokat keresik. Kezdenek visszatérni – de egyelőre csak visszafogott pénzmennyiséggel – a nagy ingatlanalapok is az országba – tette hozzá Lindwurm György.
Az irodapiacon – annak ellenére, hogy még mindig 20 százalékhoz közeli a kihasználatlanság – az 1500 négyzetméter feletti igényeket nehéz kielégíteni. Ennek pedig az az oka, hogy 3-4 éve minimális volt a fejlesztés ezen a részpiacon – jegyezte meg Simonyi Balázs üzletágvezető.
Idén a szolgáltató cégek valamint az állam volt a legnagyobb bérlő, náluk előfordult a meglévő területek bővítése is. Jelenleg minimális a spekulatív – az előzetes bérbeadás nélküli – fejlesztés, az Atenor és a Skanska végez ilyet, saját tőkéből. Annak a fejlesztőnek, aki hitelből építene új irodaházat, legalább 40 százalékos előbérletet kell felmutatnia a bank felé, így spekulatív fejlesztés csak saját tőkéből lehetséges – tette hozzá az üzletágvezető, megjegyezve: helyzeti előnye van annak, aki kész irodát tud kínálni a bérlőknek.
A bérlők átlagosan 10-15 év után váltanak épületet, mivel ennyi idő után avul el műszakilag az addig bérelt terület, így tovább már nem hosszabbítják a meglévő bérletüket.
Az ipari és logisztikai ingatlanok piacáról Joó Domokos üzletágvezető számolt be. A kereslet megnőtt ezen a részpiacon, viszont új átadás nem volt idén. A harmadik negyedév végére 200 ezer négyzetmétert tett ki a bérbeadás, ez a tavalyi teljes bérléssel azonos. Az átlagos bérelt terület pedig egy év alatt 2 ezerről közel 3 ezer négyzetméterre növekedett. Az üresedési ráta pedig 23-ről 18 százalékra csökkent ezen idő alatt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top