ingyenes webstatisztika

A kiskereskedelmi forgalom élénkülésére számítanak az elemzők

Tavaly decemberben lassult ugyan a kiskereskedelmi forgalom növekedése a novemberi kiugró emelkedés után, de az idei évben összességében a forgalom további élénkülésére számítanak az MTI által megkérdezett elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint tavaly decemberben 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbival összehasonlítva.
Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője szerint a kiskereskedelmi eladások 1,8 százalékos decemberi növekedése jelentős lassulás a novemberi 4,8 százalékos emelkedéshez képest, és az igen alacsony egy évvel korábbi bázist figyelembe véve elég gyengének tekinthető.
Ugyanakkor úgy látja, hogy az idei év elejétől jelentősen gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom a megugró reálbérek, valamint meredeken emelkedő fogyasztói bizalom miatt.
Az elemző szerint tavaly a reálbérek növekedése meghaladhatta a 3,5 százalékot, míg idén további 2,6-2,8 százalék körüli reálbér-növekedésre lehet számítani. A munkaerőpiac stabilizálódhat, a versenyszférában emelkedhet a foglalkoztatás, amit alátámaszt, hogy a legtöbb üzleti és vállalati felmérés szerint az ágazatok többségében javult a foglalkoztatási szándék, ami szintén kedvező lehet a háztartások fogyasztására – tette hozzá.
Suppan Gergely az idén átlagosan 2,5-3 százalékos növekedésre számít a kiskereskedelmi forgalomban, a tavalyi 0,8 százalékos átlagos emelkedés után.
Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta: a havi mutatók kilengenek, de összességében a tavalyi év utolsó negyedévének adatai azt jelzik, hogy élénkül a lakossági fogyasztás.
A szakember azt várja, hogy folytatódni fog a javulás az idén. Összességében jelentősebb lesz a lakossági fogyasztás szerepe a GDP-növekedésben, mint 2013-ban – jegyezte meg.
Az elemző szerint lassan élénkülő forgalom-növekedésre lehet számítani a kiskereskedelmi forgalomban ebben az évben.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top