ingyenes webstatisztika

A kínai kormányfő nagyobb nyitottságot ígér a külföldi cégeknek

Még nagyobb nyitottságot és előnyös lehetőségeket ígért a külföldi vállalatoknak a világ második legnagyobb piacán Li Ko-csiang kínai kormányfő, amikor megnyitotta a nemzetközi vállalatok vezetőinek Tiencsinben rendezett – “nyári Davosnak” is nevezett – találkozóját szerdán.

A miniszterelnök “az üzleti környezet javítását és egységesítését” ígérte azzal a céllal, hogy még vonzóbbá tegyék a külföldiek számára a befektetéseket. Úgy fogalmazott, Peking szeretné, ha a külföldi vállalatok segítenék Kínát abban, hogy új technológiák fejlesztőhelyévé váljon, ahol jobban fizetettek a munkavállalók, és környezetbarát módon megy végbe a gazdasági növekedés. “Keményen fogunk dolgozni azon, hogy Kínát a megújulásban jelentős országgá tegyük” – jegyezte meg a kormányfő.
Li egyúttal hangoztatta, Kína ellenzi a protekcionizmus minden formáját, a kereskedelmi háborúkat; nyitott és integrált globális piac megteremtését szeretné. Hozzátette azt is: támogatja a két- és a többoldalú szabadkereskedelmi övezetek létrehozását.
A kormányfő a külföldi cégek ellen indított vizsgálatok miatti fokozott aggodalom hallatán értetlenségének adott hangot. Mint mondta, a monopólium-ellenes eljárások alá vont vállalatoknak tudomása szerint mindössze körülbelül a 10 százaléka külföldi. Közölte, ezek a lépések nem diszkriminatívak, céljuk, együtt az üzleti titkok lopásának és a hamisításoknak a megakadályozásával együtt az, hogy tisztább üzleti környezetet teremtsenek.
Li szóvá tette, hogy a fejlett országoknak enyhíteniük kellene a csúcstechnológiát képviselő termékeik exportjának korlátozásain. E fékek ugyanis negatív hatással vannak az importra és végül az exportra is – mondta.
A hazai gazdaságról szólva egyebek mellett azt hangoztatta, hogy a reformintézkedéseket elsősorban a pénzügyi szektorra és az állami vállalati szférára összpontosítják. Folytatni kívánják a strukturális átalakításokat, tovább lazítanak az engedélyeztetési eljárásokon és csökkentik az adókat. Kiemelte, az eddig tett reformlépések egyaránt a jelen és a jövő érdekében születtek, általuk megelőzhetők lesznek a nagyobb “kilengések”, és még jobban csökkentik a “kemény földet érés” (azaz a növekedés hirtelen és jelentős lelassulásának) veszélyét.
Az észak-kínai Tiencsinben szerda és péntek között rendezett világgazdasági fórumra 90 országból több mint 1600-an regisztráltak, az eseményen részt vesz az albán, a dán és a szerb miniszterelnök, valamint a mali elnök is. A résztvevők 80 százaléka külföldi vendég.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top